Valsts kontrole (VK) konstatējusi nepilnības par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansēto vides projektu plānošanu, uzraudzību un izmaksu efektivitātes nodrošināšanu atbildīgo institūciju darbā.
Pēc VK revīzijas rezultātiem, Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu 2004.–2006. gada plānošanas periodā izveidotā vides projektu plānošanas un uzraudzības sistēma nenodrošina plānoto mērķu sasniegšanu ar iespējami zemām izmaksām un iespējami īsos termiņos, kā arī dažos gadījumos - projektu atbilstošu atlasi un to īstenošanas uzraudzību.

Politikas plānošanas dokumentos struktūrfondu mērķu sasniegšanas rādītāji ir noteikti pretrunīgi vai nav noteikti vispār, līdz ar to apgrūtinot un atsevišķos gadījumos padarot neiespējamu rezultātu sasniegšanas un politikas īstenošanas efektivitātes izvērtējumu.

Lai gan normatīvie akti paredz, ka Finanšu ministrija (FM) atbild par struktūrfondu atbalsta politikas plānošanas un īstenošanas dokumentu izstrādi, bet Vides ministrija (ViM) nodrošina minēto dokumentu attiecīgo sadaļu sagatavošanu, nav noteikta iestāžu nepārprotama atbildība par politikas plānošanas un īstenošanas dokumentu gala versiju atbilstību struktūrfondu ieviešanas sistēmas prasībām.

Vides nacionālo programmu projektu plānošanai un ieviešanai ES struktūrfondu 2004.–2006. gada plānošanas periodā ViM ir izstrādājusi komplicētas procedūras, kuras piemēro tikai daļēji, piemēram, tika konstatēti gadījumi, ka struktūrfondu atbalsts piešķirts vides projektiem, kas neatbilst ne ViM sākotnēji noteiktajām prasībām, ne vērtēšanas kritērijiem.

Izstrādājot projektu vērtēšanas kritērijus piecām ES struktūrfondu 2007.–2013. gada plānošanas perioda aktivitātēm, ViM nav novērsusi ES struktūrfondu 2004.–2006. gada plānošanas perioda nepilnības. Lai gan ES struktūrfondu 2007.–2013. gada plānošanas perioda finansējumu bija iespējams apgūt jau no 2006.gada 24.oktobra, daļa politikas plānošanas un īstenošanas dokumentu joprojām ir saskaņošanas procesā un projektu īstenošana nav uzsākta, līdz ar to VK nebija iespējams sniegt pilnīgu viedokli par ES struktūrfondu 2007. – 2013. gada plānošanas perioda dokumentu atbilstību, kā tas sākotnēji bija plānots.

Šī gada aprīlī VK veiks Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansēto vides projektu plānošanas, uzraudzības un izmaksu efektivitātes nodrošināšanas procesa pēcpārbaudi.

Pēc veiktās likumības revīzijas VK ir izstrādājusi 10 ieteikumus ViM, kurus tā apņēmusies ieviest laikā līdz 2008.gada ceturtajam ceturksnim, savukārt FM laikā līdz 2010. gada 31. decembrim apņēmusies ieviest četrus VK ieteikumus ES struktūrfondu sistēmas uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!