Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadība ceturtdien netika ielaista valsts nozīmes arhitektūras piemineklī – Ķemeru viesnīcā, lai pārbaudītu kultūras pieminekļa saglabāšanas stāvokli un veikto restaurācijas darbu kvalitāti, informēja inspekcijā.
Par plānoto pārbaudi objekta pārstāvis bija informēts jau 1. oktobrī. Neraugoties uz likumā paredzētājām tiesībām, objekta apsardze VKPAI amatpersonas Ķemeru viesnīcā neielaida. Pēdējo gadu laikā Inspekcijas tiesības apsekot kultūras pieminekļus, izņemot Ķemeru viesnīcas gadījumu, ir tikušas respektētas. Tuvākajā laikā plānota atkārtota objekta apsekošana. Vēsturiskā Ķemeru viesnīcas ēka ir viens no nozīmīgākajiem kultūras pieminekļiem Latvijā. 1998.gadā objektu "Ķemeru sanatorija" Privatizācijas aģentūra pārdeva SIA "Ominasis Latvia", paredzot ieguldīt sanatorijas ēkas atjaunošanā desmit miljonus latu.

Līdz šim sanatorijā ieguldīti aptuveni pieci miljoni latu. Saskaņā ar Privatizācijas aģentūras veiktajām izmaiņām līgumos pilna ieguldījuma termiņš bija 2007.gada februāris. PA lūgusi auditorfirmu apzināt reālus ieguldījumus sanatorijā.

Masu medijos izskanējusi informācija, ka restaurācijas darbu veicējs "NCC Konstrukcija" pārtraucis darbus un gatavojas tiesāties ar "Ominasis", prasot atzīt firmu par maksātnespējīgu un piedzīt parādu.

Aģentūra LETA ziņoja, ka sanatorijas privatizācijas noteikumi paredz, ka desmit gadus no "Ķemeru" ēkas nodošanas ekspluatācijā jāsaglabā objekta darbības profils - kūrorta ārstnieciski profilaktiskā darbība, rehabilitācija, medicīniskie un atpūtas pakalpojumi.

2004.gada pavasarī noslēgts līgums ar ekskluzīvu viesnīcu firmu "Kempinski" par sanatorijas "Ķemeri" turpmāko apsaimniekošanu.

SIA "Ominasis Latvia" īpašnieks ir SIA "Sanlat", kura 100% pieder Saūda Arābijas iedzīvotājam Omāram Saleham Alhamdi. "NCC Konstrukcija" pieder Somijas "NCC Rakennus Oy". Tās apgrozījums 2006.gadā bija 12,4 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!