Foto: AFP/Scanpix/LETA

Veselības ministrija (VM) Covid-19 laboratorisko izmeklējumu organizēšanai un veikšanai rosina novirzīt 15,08 miljonus eiro. To paredz ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts, ko otrdien, 3. novembrī, ārkārtas sēdē izskatīs valdībā.

Kā norāda ministrijā, sākoties Covid-19 pandēmijas izplatībai, tiek veikti valsts apmaksāti laboratoriskie izmeklējumi, kuru apmaksai tiek piešķirts finansējums no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" atbilstoši konkrētajā mēnesī sniegto izmeklējumu apjomam un faktiskajiem izdevumiem.

No Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanas līdz līdzekļu saņemšanai no valsts budžeta programmas "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem" laboratorijai paiet salīdzinoši ilgs, apgalvo ministrijā.

Lai laboratorijām, kuras veic Covid-19 laboratoriskos izmeklējumus nepasliktinātu naudas plūsmu, neveidotos saistības par reaģentu iegādi un savlaicīgi varētu norēķināties ar ārstniecības iestādēm, ir nepieciešams Nacionālajam veselības dienestam (NVD) piešķirt finansējumu, lai NVD uzreiz pēc informācijas saņemšanas var veikt apmaksu par veikto darbu 2020. gada trim mēnešiem – septembri, oktobri, novembri, rīkojuma projekta anotācijā uzsvēra VM.

Saņemot finansējumu no iepriekšminētās valsts budžeta programmas tiktu nodrošināta nepārtraukta naudas plūsma un savlaicīgi varētu norēķināties ar ārstniecības iestādēm. Līdz ar to, kā liecina VM aprēķini, tam būtu nepieciešami 15 084 236 eiro.

Tāpat projekta anotācija skaidrots: lai veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem līdz brīdim, kad tiek piešķirts finansējums no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" nodrošinātu nepārtrauktu naudas plūsmu un varētu savlaicīgi norēķināties ar ārstniecības iestādēm par sekundāriem ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem saistībā ar epidemioloģisko prasību nodrošināšanu, VM aprēķināja arī nepieciešamo finansējumu 1 722 969 eiro apmērā.

Aprēķinā par sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumiem un zobārstniecības pakalpojumiem izmaksas saistībā ar epidemioloģisko prasību nodrošināšanu tika iekļautas augusta mēneša izmaksas, kas ir vairāk pietuvinātas šī brīža epidemioloģiskai situācijai valstī saistībā ar straujo Covid-19 izplatību, skaidroja VM.

Rīkojuma projekts paredz Finanšu ministrijai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt VM kopējo finansējumu 16 807 205 eiro apmērā, lai segtu laboratorisko izmeklējumu organizēšanas un veikšanas izdevumus, sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu un zobārstniecības pakalpojumu izdevumus saistībā ar epidemioloģisko prasību nodrošināšanu, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!