Foto: LETA

Pacientus Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) plānotā reorganizācija negatīvi neietekmēs un viņi no tās noteikti necietīs, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē apgalvoja Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate.

Visas funkcijas, ko patlaban veic LIC, arī turpmāk tiks īstenotas, sacīja Šamte. Viņa uzsvēra, ka reorganizācijas mērķis nav iegūt finansiālo ietaupījumu, bet gan veikt organizatorisku uzlabojumus un efektīvāk izmantot esošus līdzekļus, izveidojot Slimību profilakses un kontroles centru. Plānots, ka šis centrs būs vadošā iestāde sabiedrības veselības jomā, tātad tā speciālisti būs atbildīgi ne tikai par infekciju slimību kontroli, bet arī par neinfekciju slimību uzraudzību un profilaksi, kā arī cilvēka veselību ietekmējošo riska faktoru apzināšanu, izpēti un sabiedrības informēšanu.

VM pārstāve norādīja, ka LIC reorganizācijas komisija darbu sāks nedēļu pēc Ministru kabineta rīkojuma stāšanas spēkā. Pagaidām rīkojuma projekts ir tikai izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. VM ir arī izveidota darba grupa, kurai jānosaka Slimību kontroles centra funkcijas un uzdevumi, līdz ar to ministrijā labprāt tiks uzklausīti priekšlikumi par šo jautājumu un arī LIC reorganizāciju kopumā, piebilda Šmate. Pirmā sanāksme jau ir notikusi un nākamā ir plānota 23.janvārī plkst.15 VM.

Projektā par Slimību profilakses un kontroles centra izveidošanu un VM padotībā esošo valsts pārvaldes iestāžu reorganizāciju vēl ir iespējamas korekcijas, jo galīgais lēmums vēl nav pieņemts un tiek vērtēti dažādi varianti, komisijas sēdē teica VM pārstāve.

Šmate arī uzsvēra, ka Slimību profilakses un kontroles centra izveidi atbalstot Pasaules Veselības organizācija, Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības fakultāte un Latvijas ģimenes ārstu katedra.

Savukārt LIC pārstāve Jeļena Storoženko akcentēja, ka sistēma, kas saistīta ar infekcijas slimībām, Latvijā darbojas efektīvi, lai arī neesot šaubu, ka steidzami būtu jārisina arī jautājumi, kas saistīti ar veselības veicināšanu un profilaksi, taču to nedrīkst jaukt ar epidemioloģisko uzraudzību. Iespējams, Nacionālais veselības dienests varētu uzņemties veselības veicināšanas un profilakses funkcijas, uzskata LIC pārstāve. Viņa arī piebilda, ka "sagraut esošo efektīvo sistēmu" un tad veidot jaunu nebūtu prātīgi.

Apakškomisijas deputāte Aija Barča (ZZS) sēdes noslēguma piedāvāja Sociālo un darba lietu komisijai turpināt pētīt šo jautājumu, kā arī doties izbraukuma sēdē uz LIC.

Kā ziņots, LIC arodkomiteja iebilst pret centra reorganizāciju, jo uzskata, ka plānotajai LIC reorganizācijai "nav nedz finansiāli pamatotas motivācijas, nedz arī skaidrības, kādēļ starptautiski augsti vērtētā infekcijas slimību diagnostikas, ārstēšanas un uzraudzības sistēma Latvijā nesaprotamu iemeslu dēļ jāreformē". Arī Rīgas dome paudusi satraukumu saistībā ar Veselības ministrijas plāniem reorganizēt LIC.

LIC plānot reorganizēt līdz 2012.gada 1.aprīlim, nododot ar infekciju slimību ārstniecību saistītās funkcijas Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, bet sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomas funkcijas - jaunai veselības ministra padotībā esošai tiešās pārvaldes iestādei Slimību kontroles centram.

Slimību profilakses un kontroles centrs pārņems Nacionālā veselības dienesta un Veselības inspekcijas funkcijas, kas saistās ar sabiedrības veselības monitoringu, slimību uzraudzību un veselības veicināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!