Foto: LETA

Veselības ministrija (VM) ir izveidojusi darba grupu, kas izvērtēs Veselības inspekcijas (VI) veikto pārbaužu rezultātus slimnīcās, lai pēc tam sarunās ar noteiktām slimnīcām un iesaistītām pašvaldībām nonāktu pie secinājumiem, vai ir jāveic izmaiņas slimnīcas darbībā, portālu "Delfi" informēja VM pārstāve Anna Strapcāne.

Plānots, ka gada beigās VM iesniegs grozījumus normatīvajos aktos, norādīja Strapcāne.

Pērnā gada beigās VI, sadarbojoties ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), uzsāka neplānotas pārbaudes slimnīcās, kurās vērtēja to atbilstību noteiktajam slimnīcas līmenim, norādīja Strapcāne.

Pārbaudēs kopumā norādīts uz problēmām vairākos aspektos otrā un trešā līmeņa slimnīcās, piemēram, ārstiem strādājot vairākās darbavietās, – slimnīcu nodaļā, uzņemšanas nodaļā, ambulatorā daļā, diennakts dežūrās, privātpraksē, blakusdarbā vai citā ārstniecības iestādē, ir problemātiski nodrošināt kvalitatīvu un drošu veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanu, jo ir pārslodze.

Pārbaudēs secināts, ka otrā līmeņa slimnīcās ir zema noslodze un zema ķirurģiskā operativitāte (vidēji viena operācija dienā), kas ietekmē pakalpojuma kvalitāti.

Tāpat novērots, ka nesertificēto ārstu un rezidentu uzraudzība ir formāla, kā arī darba laika uzskaite netiek nodrošināta elektroniski, līdz ar to ir grūti pārskatāma.

Pārbaudēs konstatēts arī tas, ka netiek izpildīta no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātā veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana.

Izdarot secinājumus, VM uzsver, ka turpmākais mērķis nav kādu slimnīcu slēgt, samazināt gultu skaitu vai mazināt speciālistu pieejamību, bet paaugstināt veselības aprūpes kvalitāti (tostarp medicīnisko aprūpi mājās, paliatīvo aprūpi), efektīvi izmantot cilvēkresursus un valsts budžeta izlietojumu. Būtiski ir panākt to, lai pacientu nogādājot konkrētā slimnīcā, pretī būtu nepieciešamie pakalpojumi augstā kvalitātē, uzsvēra Strapcāne.

Šobrīd darba grupas uzdevums ir veikt datu apkopojumu par katru slimnīcu un izvērtēt katras slimnīcas atbilstību noteiktam līmenim.

Pamatojoties uz darba grupas priekšlikumiem, VM diskutēs ar noteiktām slimnīcām un iesaistītām pašvaldībām par izmaiņām slimnīcu darbībā.

Līdz 2020. gada 1. oktobrim VM pieņems lēmumu par slimnīcu līmeņu maiņu un līdz gada beigām iesniegs priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos, norādīja ministrijas pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!