Foto: LETA

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) valdes priekšsēdētāja Rinalda Muciņa darbu apvienošana ar strādāšanu arī VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) padomē ir pieļaujama un nerada interešu konfliktu, secinājusi slimnīcas padome un Veselības ministrija (VM). Savukārt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) iesaka šo jautājumu skatīt no ētikas aspekta, tā izskanēja trešdienas, 12. janvāra, Sociālo un darba lietu un Publisko izdevumu un revīzijas komisijas kopsēdē.

Kā sēdē skaidroja PSKUS padomes pārstāvis Reinis Ceplis, padome rūpīgi un ilgi izvērtēja amatu savienošanu, vērtējot to loģiskā secībā, primāri izvērtējot, vai to var juridiski legāli darīt.

"Secinājām, ka nerada interešu konfliktu lēmumu pieņemšanā un neseko sekas, kas neļautu savienot amatus," sacīja Ceplis. Tāpat viņš norādīja, ka tika analizēts arī Muciņa darba stils, paveiktie mērķi un pienākumi slimnīcas vadītāja amatā un darbs tika novērtēts kā labs, un viņš atzīts par kompetentu vadītāju.

Arī VM valsts sekretāre Indra Dreika pauda nostāju, ka nav saskatāmi "nekādi šķēršļi vienas valdes locekļa amata savienošanai ar citas padomes locekļa amata savienošanu" un VM kā slimnīcas kapitāldaļu turētājai nav iebildumu. Viņa drīzāk saskatījusi riskus, ja ministrija šādu lēmumu mēģinātu noraidīt vai nepieņemt.

Dreika sacīja, ka slimnīcas padome ļoti rūpīgi veica šo izvērtēšanas procesu, piesaistot daudzus speciālistus un noskaidrojot viedokļus, kā arī novērtējot iespējamos riskus. Izvērtējot iespējamos ieguvumus, ko dod šāda amatu apvienošana, tie ir plašāks skats, tieša pieeja resursiem bagātākai nozarei, tai skaitā arī labāk digitalizētai, skaidroja Dreika, piebilstot, ka veselības nozarē šobrīd ir ļoti lieli izaicinājumi digitalizācijā.

Covid-19 kontekstā runājot, viņa uzsvēra, ka PSKUS rīcība līdz šim ir bijusi vispārliecinošākā – atvērt jaunas gultas, strādāt ar sadarbības slimnīcām, bijuši iniciatori daudzām labām idejām. Tāpat Dreika akcentēja, ka PSKUS ir laba komanda, stipra valde un padome.

Savukārt Skride uzskata, ka šādā veidā tiek rādīts ļoti slikts piemērs citiem veselības nozarē strādājošajiem, piemēram, ārstiem, māsām, sanitāriem, Nacionālā veselības dienesta un arī Slimību profilakses un kontroles centra speciālistiem, kas "strādā par niecīgiem līdzekļiem".

Skride sacīja, ka "šis viss ir novedis pie tādas birokrātijas un dziļas morālas krīzes", jo "mediķi strādā virsstundas un izdeg un tiešām ir pārstrādājušies". Viņš uzsvēra, ka jautājumam jāpieiet, ne tikai kā "burta kalpiem", bet jāskatās ētikas virzienos un pašiem jāsaprot, ko "mēs varam vai nevaram darīt".

Komentējot šo situāciju, Muciņš sacīja, ka "nealkst slavas un uzmanības", kas viņam šobrīd ir veltīta, tomēr lēmums ir tāds, kāds tas ir pieņemts un viņš solīja veltīt savu darbu Stradiņa slimnīcas attīstībai un jaunu uzlabojumu ieviešanai Valsts mežu pārvaldības sistēmā.

Jau ziņots, ka novembrī LVM izveidota jauna padome, kurā turpmāk darbosies arī pašreizējais PSKUS valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!