Foto: LETA
Sociālajai apdrošināšanai nav jābūt papildus ienākumu avotam, intervijā norādīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) direktore Inese Šmitiņa.

Viņa klāstīja, ka pašlaik pabalstu izmaksā Latvijā parādās dažādas anomālijas un iespējams redzēt sekas tam, ka tika atcelti griesti sociālās apdrošināšanas iemaksām. "Kad sociālās apdrošināšanas sistēma tika izveidota, tajā tika iestrādāts solidaritātes princips. Taču līdz ar iemaksu griestu atcelšanu mēs nonācām situācijā, ka kāds šajā sistēmā var iemaksāt ļoti daudz un neprognozējamā brīdī arī izņemt ļoti daudz. Līdz ar to tie daži gadījumi ar ļoti lieliem pabalstiem, kas tagad ir parādījušies, ir ilustrācija tam, kas notiek, ja iemaksas ir atļauts veikt no pilnas ienākumu summas," sacīja Šmitiņa, uzsverot, ka ļoti lielas iemaksas sev līdzi nes arī ļoti lielas izmaksas.

VSAA direktore arī minēja, ka tā saukto māmiņu algu jeb vecāku pabalsta būtība ir tā, ka valsts kompensē darba ienākumus laikā, kamēr kāds no vecākiem pilnu laiku "strādā" par māmiņu un pilnībā ir kopā ar savu bērnu. "Līdz ar to tas, ka paralēli šim pabalstam vēl tiek gūti ienākumi, pēc būtības nav pareizi. Tā ir nekonsekvence," viņa paskaidroja.

Pēc būtības sociālajai apdrošināšanai ir jābūt ienākumu atvietotājai laikā, kad šie ienākumi ir zaudēti, nevis papildus ienākumu avotam, atzina Šmitiņa.

Saskaņā ar Šmitiņas teikto manipulācijas parādās visos pabalstos. "Vairāk tas ir prognozējams attiecībā uz māmiņu algām, jo tur cilvēki tam laikus gatavojas un plāno savas iemaksas, lai vēlāk saņemtu labākus pabalstus. Te ir arī apdrošināšanas sistēmas vājums, ka netika domāts, ka būs tik gudra tauta," viņa sacīja.

Vērtējot to, vai māmiņu algas vajadzētu maksāt no sociālā budžeta, VSAA vadītāja atgādināja, ka pašlaik šie pabalsti ir jāmaksā no sociālā budžeta, jo atbilstoši tika palielinātas iemaksas. "Šāds apdrošināšanas veids var būt, jo šis gadījums ir saistāms ar risku zaudēt darba ienākumu bērna kopšanas laikā. Tas ir tāpat kā ar bezdarbu - bezdarba gadījumā es zaudēju ienākumus un bērna kopšanas atvaļinājuma laikā es zaudēju ienākumus. Turklāt, ja šim pabalstam ir sasaiste ar veiktajām iemaksām, tad tā ir arī motivācija maksāt nodokļus," viņa klāstīja.

Pēc Šmitiņas teiktā, jauniešiem tā ir viena no lielākajām motivācijām, ja viņi redz, ka sociālās apdrošināšanas sistēma var kaut ko garantēt arī tuvākajā laikā, ne tikai vecumā. "Pensija ir tālu, daudzi vīrieši Latvijā to vispār necer sagaidīt, tādēļ arī rodas jautājums - kādēļ vispār maksāt sociālajā budžetā? Tagad tam ir atbilde - es zinu, ka bezdarba vai bērna piedzimšanas gadījumā es būšu nodrošināts," norādīja Šmitiņa.

Saskaņā ar sniegto informāciju šā gada februrārī bērna kopšanas un vecāku pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam saņēma 15 541 sieviete un 1715 vīrieši.

VSAA ir Labklājības ministrijas pārraudzībā esoša valsts institūcija, kas realizē valsts pārvaldes funkciju administrēšanu sociālās apdrošināšanas un sociālo pakalpojumu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!