Saeimas deputāts un partijas "KPV LV" frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs uzņēmēja Viestura Tamuža uzdevumā pētījis atkritumu biznesu Eiropā, otrdien preses brīfingā apgalvoja pats Saeimas deputāts, kā arī uzņēmējs Tamužs.

Iepriekš Zakatistovs nelabprāt skaidroja, par ko tieši bijušas šīs konsultācijas, kas KNAB ieskatā nemaz uzņēmumam nav sniegtas. Otrdien Saeimas deputāts apgalvoja, ka iepriekš šo informāciju neatklāja saistībā ar nupat kā noslēgušos iepirkumu konkursu par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā nākamajos 20 gados. Līguma summa ir 680 miljoni eiro.

No parlamentārieša teiktā izriet, ka viņam maksāts par pārmaiņu vadības konsultācijām. "Es vienmēr esmu izvairījies no atbildes ne tāpēc, ka man nebūtu ko teikt, bet es godāju konsultāciju konfidencialitātes līgumus," noteica Zakatistovs.

Runājot konkrētāk par konsultācijām, politiķis paskaidroja, ka 2016. gada maijā kopā ar Tamužu identificējis problēmu uzņēmumā, kurā Tamužs ir padomes priekšsēdētājs. Šī kļūda bijusi tipiskākā pārmaiņu vadības kļūda, proti, pretrunas stratēģiskajā vīzijā par uzņēmuma attīstību. Zakatistovs sagatavojis "džentlmeņu komplektu", kas, viņaprāt, jāzina katram kompetentam cilvēkam, vērtējot atkritumu apsaimniekošanas tendences nākamajos 20 gados.

Kā liecina parlamentārieša teiktais, ar pārmaiņu vadību viņš nodarbojas jau vairāk nekā 15 gadus, tostarp īstenojot projektus valsts iestādēs. "Tā nav netipiska lieta man kā konsultantam – uzņemties šādus pienākumus," paskaidroja politiķis.

Savukārt Tamužs skaidroja, ka atkritumu bizness Latvijā ir ļoti šaurs. Visi konsultanti šajā nozarē savā starpā ir saistīti. Viņam vajadzējis skatu no malas un uzticamu cilvēku, tāpēc piesaistījis Zakatistovu, kuru pazīstot jau 10 gadus. Runa bijusi par sagaidāmajām tendencēm atkritumu apsaimniekošanas nozarē. "Tas, kā mēs vācam atkritumus Rīgā, pat nav vakardiena, tā ir aizvakardiena," klāstīja uzņēmējs, piebilstot, ka problēma ir "atkritumu anonimizēšana". Viņš uzskata, ka jāskatās "smart trash" virzienā, kas paredz ar čipa palīdzību identificēt atkritumu īpašnieku.

Zakatistovs skaidroja, ka viņa uzdevums bijis meklēt pamatojumu tam, kāds būs atkritumu bizness nākotnē. "Tas, kas ir jāsaprot, ka atkritumi nākotnē kļūs šausmīgi dārgi. Pētījums, kur piedāvāju Viesturam, bija kā atkritumu apsaimniekošana notiek visās Eiropas galvaspilsētās. Mēs esam pēdējā vietā visā Eiropā," sniegtās konsultācijas ieskicēja politiķis.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) marta beigās nosūtījis krimināllietas materiālus Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret uzņēmēju Viesturu Tamužu un Saeimas deputātu Zakatistovu.

Izmeklēšanā KNAB bija konstatējis, ka krāpšana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs līdz ar to kriminālprocesa ietvaros sākts process arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

KNAB ieskatā abas aizdomās turētās fiziskās personas vienojušās par naudas izkrāpšanu no kādas citas juridiskās personas. Uzņēmējs Tamužs maldinājis juridiskās personas amatpersonas par Zakatistova konsultāciju nepieciešamību. Proti, līgums par konsultācijām noslēgts starp Zakatistova uzņēmumu "Per capita" un kompāniju "Eco Baltia", kurā Tamužs ir padomes priekšsēdētājs.

Taču KNAB kriminālprocesā secinājis, ka par līgumos noteiktajām konsultācijām samaksāts 26 620 eiro, taču patiesībā šādas konsultācijas nemaz nav sniegtas.

Attiecībā uz uzņēmēju Tamužu prokurors jau aprīļa sākumā pieņēma lēmumu par viņa saukšanu pie kriminālatbildības pēc šī paša likuma panta. Pats Zakatistovs jau iepriekš žurnālistiem paudis, ka noliedz jebkādu vainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!