Foto: LETA
Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs uzskata, ka par pašvaldības aģentūras "Rīgas pilsētas arhitekta birojs" turpmāko statusu, šādas institūcijas nepieciešamību un pilnvarām jālemj, iesaistot gan arhitektus, gan arī pilsētplānotājus, investorus, projektu attīstītājus, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas speciālistus un sabiedrības pārstāvjus, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

"Būtu jāizveido plaši pārstāvēta darba grupa, kas uzklausītu dažādu redzējumu par līdzšinējā biroja nepieciešamību vai tā statusa pārskatīšanu. Pēc šo viedokļu un rekomendāciju apkopošanas jautājumu var izskatīt Pilsētas attīstības komitejā pēc būtības, nevis tikai saistot to ar bijušā biroja vadītāja Jāņa Dripes vārdu. Mums ir vajadzīgs lietišķs risinājums, kas ļautu saskaņot visu ieinteresēto pušu viedokļus, kā arī sniegtu biroja darbības ekonomisko pamatojumu," norāda komitejas priekšsēdētājs.

Savukārt opozīcijas priekšlikumus iekļaut komitejas darba kārtībā jautājumu par galvenā arhitekta biroju Zaļetajevs sauc par tukšu rosīšanos, "lai pievērstu sev uzmanību, nevis lai uzlabotu ar arhitektūras jautājumiem saistītu darbu Rīgas domē".

Pilsētas attīstības komitejas sēdēs protokolā ir fiksēts, ka deputāti 2. marta sēdē vienojās jautājumu par pilsētas arhitekta biroju izskatīt "vienā no nākamajām sēdēm", nevis "nākamajā sēdē", kā apgalvo domes opozīcijas pārstāvji, skaidro Zaļetajevs.

Jau ziņots, ka nemierā ar Zaļetajeva (SC) nedemokrātisko vadības stilu, neizskatot deputātu pieprasījumus, opozīcijā esošās "Vienotības" pārstāvji trešdien pieprasījuši Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja demisiju.

Opozīcijas deputāti jau vairākas reizes ir pieprasījuši Pilsētas attīstības komitejas darba kārtībā iekļaut jautājumu par pilsētas arhitekta biroja turpmāko attīstību un nu jau bijušā pilsētas arhitekta Jāņa Dripes darba tiesisko attiecību pārtraukšanas pamatotību, tomēr komitejas priekšsēdētājs to nav izdarījis, nesniedzot nekādus paskaidrojumus, norāda opozīcijas deputāti.

"Vienotības" bloka Rīgas domes deputāti jau iepriekš pauduši aizdomas, ka patiesais arhitekta biroja likvidēšanas iemesls ir Dripes nostāja zonējumu maiņai Rīgas pilsētā, iebildumi pret "mega debesskrāpju" uzsliešanu Rīgā un nepakļāvība citu domes vadības projektu realizēšanai.

Marta sākumā, kad kļuva zināms, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) nav pagarinājis darba līgumu ar pilsētas arhitektu, opozīcijas deputāti vērsās RD Pilsētas attīstības komitejā ar aicinājumu darba kārtībā iekļaut jautājumu par Rīgas domes plāniem saistībā ar arhitekta biroju un galveno pilsētas arhitektu, lai noskaidrotu patiesos iemeslus darba līguma nepagarināšanai ar Dripi. Aizbildinoties ar jautājuma sagatavošanai nepieciešamā laika trūkumu, komitejas vadītājs jautājumu darba kārtībā neiekļāva, tomēr solīja izskatīt nākamajā komitejas sēdē.

Pēc tam, kad Dripe negaidīti palika bez darba, jo Rīgas dome ar viņu nepagarināja līgumu, kas beidzās marta sākumā, pretrunīga ir informācija par domes tālāko rīcību. Izskanējuši pieņēmumi, ka RD uz galvenā arhitekta vietu vai nu izsludinās konkursu, vai arī Rīgas pilsētas arhitekta biroju varētu likvidēt, pievienojot to Pilsētas attīstības departamentam (PAD).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!