Valsts prezidents Valdis Zatlers ceturtdien, tiekoties ar Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisijas pārstāvjiem, aicināja stiprināt parlamenta lomu ārpolitikā, informē prezidenta Preses dienests.

Prezidents uzskata, ka "likumdevējam ir jābūt iesaistītam Latvijas ārpolitikas formulēšanā". "Tam ir jānotiek sadarbībā ar Ārlietu ministriju, Valsts prezidentu, bet kopumā Saeimas lomai ir jābūt nozīmīgākai. Debates par ārlietām ir vajadzīgas ne vien komisijās, bet arī parlamentā kopumā," uzskata prezidents.

Prezidents sveica jaunās Saeimas parlamentāriešus ar jaunajiem pienākumiem un aicināja iesaistīties valsts ārpolitikas uzdevumu formulēšanā un izpildē. Runājot par galveno uzdevumu, viņš atzīmēja, ka pēdējā pusgada laikā ir daudz uzsvērts, ka Latvijas galvenais vidēja termiņa mērķis ārlietās ir politiskās un ekonomiskās konkurētspējas atgūšana. Tas ir uzdevums, ko var paveikt tikai tad, ja valsts ārējā darbība ļoti cieši sasaistās ar to, kas notiek valstī iekšienē, norādīja Zatlers.

Prezidents uzskata, ka izdevumus Latvijas interešu, tajā skaitā, ekonomisko interešu īstenošanai, tiešā veidā var uzskatīt par ekonomikas sildīšanas pasākumu. "Ja vēlamies, lai tiktu attīstīti Latvijas eksporta tirgi un piesaistītas investīcijas, tas kādam ir jādara. Ja vēlamies, lai tūristiem uz Latviju tiktu izsniegtas vīzas, ir nepieciešami konsulārie darbinieki", norādīja Zatlers.

Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš ("Vienotība") un Eiropas lietu komisijas vadītājs Imants Viesturs Lieģis ("Vienotība") informēja par savu komisiju prioritārajiem virzieniem, īpaši uzsverot nepieciešamību aktīvi strādāt ar enerģētikas, Eiropas Savienības struktūrfondu un lauksaimniecības politikas jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!