Koalīcijas partiju politiķi uzskata, ka Valsts prezidents Valdis Zalters attaisnojis uz viņu liktās cerības un gada laikā parādījis sevi kā neatkarīgu, pragmātisku politiķi, kas spēj pieņemt pārdomātus lēmumus ne vien iekšpolitikā, bet arī pamazām sāk sevi pierādīt ārpolitikā. Tiesa, bijušas arī kļūdas – kā politiķi, tā arī politologi piemin nepārdomātos Zatlera izteicienus, tāpat neviennozīmīgi vērtēta Zatlera iniciatīva sagatavot alternatīvus Satversmes grozījumus, kuri joprojām nav iesniegti Saeimā.
Tieši pirms gada – 30.maijā Saeima Valsts prezidenta amatā apstiprināja Valdi Zatleru, kas savus pienākumus sāka pildīt jūlija sākumā. Lai gan dienā, kad Saeima lēma par nākamo Rīgas pils saimnieku, pie parlamenta pulcējās simtiem iedzīvotāju, kas pauda atbalstu otram opozīcijas partijas "Saskaņas centrs" virzītajam kandidātam – Aivaram Endziņam koalīcijas deputāti ar balsu vairākumu šajā amatā apstiprināja Zatleru.


Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis portālam "Delfi" atzina, ka Zatlera darbības pirmo gadu vērtē ar atzīmi – labi. "Viņam ir izdevies būt neitrālam, ko pierāda tas, ka uz viņu šī gada laikā ir dusmojušies gan valdības, gan opozīcijas pārstāvji..(..) neviena pavadā viņš nav gājis, saprot iekšpolitiskos procesus un ir bijušas jau diezgan labas uzstāšanās ārpolitikā," sacīja Kučinskis.


Viņš norādīja, ka Zatlers pirmā gada eksāmenu "ir godam izturējis", lai viņa sākotnējā izturēšanās ar jautājumiem "kas es esmu?"radīja bažas, vai viņš to varēs.. "cik tālu viņš būs pats un cik tālu tas, ko viņam centīsies iemācīt". "Nu var teikt, ka viņš ir pats," sacīja Kučinskis.


Tāpat Kučinskis kā pozitīvu novērtēja Zatlera pēdējās vizītes ārvalstīs, kur Valsts prezidents esot pierādījis spēju darboties arī ārpolitikā. "Kad viņu vēlēja, bija doma par iekšpolitiskiem procesiem, neviens nedomāja, ka viņš varēs kopēt Vairu Vīķi-Freibergu. Kopēt nekopē, bet arī kaunu Latvijai nav darījis," slavēja Kučinskis.



Arī LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš portālam "Delfi" atzinīgi novērtēja Zatlera darbību, norādot, ka cerības ir attaisnojušās. "Viņš ir bijis neatkarīgs, nav ietekmējies ne no viena.. viņa lēmumi ir neatkarīgi no pirmā acu uzmetiena," pauda Bērziņš, norādot, ka Zatlers "ļoti ātru mācās".


"Viņš kļūdās kā sapieris – tikai vienu reizi, tikai atšķirībā no sapiera viņš pēc tam paliek dzīvs," sacīja Bērziņš. Arī Bērziņš par Zatlera kļūdām jeb misēkļiem minēja neveiklos izteikumus, tostarp spārnoto frāzi "kas es esmu?", kas liecinājis, ka "viņš ir stipri apmulsis no lielās atbildības".


Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis portālam "Delfi" sacīja, ka Zatlers ir attaisnojis pirms gada uz viņu liktās cerības. "Viņš ir strādājis labi, godam pildījis savus pienākumus. Ja kādas kļūdas arī ir bijušas, tad tās ir tik nemanāmas, ka pat grūti atcerēties," pauda Brigmanis, norādot, ka "es par savu izvēli nešaubos – kā toreiz, tā tagad.".



Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" priekšsēdētājs Roberts Zīle portālam "Delfi", vērtējot Zatlera darbību, atzina: "Tie, kas sagaidīja, ka būs ļoti slikti, ir vīlušies, bet tie, kas atbalstīja viņu, ir attaisnojuši cerības."


Lai arī TB/LNNK bijis brīvais balsojums par Valsts prezidenta kandidātiem, vairākusm atbalstīja Zatleru, jo nevarēja balsot par "saskaņas centra" vizrītu kandidātu, atgādināja Zīle, norādot, ka lielu kļūdu Zatlera pirmajā gadā neesot bijis.


Pēc Zīles domām, "ja būtu atbalstīts cits Valsts prezidenta amata kandidāts, tad situācija Latvijā būtu daudz nemierīgāka, ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju un citus jautājumus".



Savukārt partijas "Jaunais laiks" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa joprojām uzskata, ka Endziņš bija piemērotāks Valsts prezidenta amatam. Tomēr arī Zatlers esot paveicis pozitīvas lietas, piemēram, atzinīgi varot vērtēt viņa atbalstu Satversmes grozījumiem.


"par viņa ārpolitisko rīcību nav iebildumu, bet gribētos precīzāku uzstādījumu iekšpolitikā," sacīja Āboltiņa. Viņa norādīja, ka savā pirmajā lēmumā par valdības vadītāja izvēli Zatlers "ir nomainījis [Aigara Kalvīša] cinismu pret [Ivara Godmaņa] ciešanām, kas ir pozitīvi, taču gribētos vairāk vērtējumu valdības darbam kopumā".


Pēc āboltiņas domām, būtisku kļūdu Zatlera darba neesot, lai gan bijuši "daudz dažādi traktējami izteicieni. "Tomēr Valsts prezidents ir valsts tēls, kuram vajadzētu rūpīgāk pārdomāt savas uzstāšanās," pauda Āboltiņa.


Savukārt politologi Jānis Ikstens un Andris Runcis portālam "Delfi" Zatlera pirmo ievēlēšanas gadu novērtēja kā apmierinošu.


Ikstens Zatleram deva atzīmi starp pieci un seši desmit ballu novērtējumā. Atzīme tapusi, vērtējot Zatlera kā ar politiku iepriekš nesaistīta cilvēka darbu".


Ikstens norādīja, - ir pagājis gads jeb ceturtā daļa no Zatlera pilnvaru termiņa, bet Zatlera jautājums "kas es esmu?" joprojām nav atbildēts. Neesot skaidras Zatlera prioritātes, "notiek tikai koķetēšana ar tautu". Tāpat Ikstens kritizēja Zatlera iniciatīvu saistībā ar Satversmes grozījumu sagatavošanu, norādot, ka faktiski šīs darbības esot bijušas vērstas pret arodbiedrību sākto parakstu vākšanas kampaņu.


Politologs Andris Runcis uzskata, ka Valdis Zatlers gada laikā ir progresējis kā prezidents. "Audzis viņš ir, bet izaugsme nav bijusi tik strauja, kā varētu vēlēties," sacīja Runcis. Tomēr viņš uzsvēra, ka savulaik Zatlers politikā ienāca absolūti negatavs. "Pa lielākajai daļai viņš ir aizvien tāds pats ķirurgs, dakteris – tikai ar prezidenta pieskaņu," bilda Runcis.


Runcis uzskata, ka Zatleram savas darbības gadā bija jāizjūt "milzīgs presings", turklāt politikā viņš nonāca ļoti sarežģītā laikā. Vispirms viņam kā prezidenta amata kandidātam vajadzēja izjust spiedienu, tad nāca [ KNAB vadītāja Alekseja] Loskutova lieta, Kalvīša valdības krišana, kuras laikā nav apstiprinājušās bažas par Zatleru kā koalīcijas marioneti. "Tur Valdis Zatlers sevi parādīja kā spēcīgu personību un tajā pašā laikā spēja pateikt Kalvītim, ka šī valdība ir izsmēlusi savus resursus," atzīmēja Runcis.


"Es domāju, ka tādu presingu, kādu izturēja Zatlers, neviens nebija izturējis," pauda Runcis.Viņš gan arī piebilda, ka Zatlers mēdz neveikli un emocionāli izteikties un ne vienmēr "spēj pārdomāt savu vārdu nozīmi un to iespējamās sekas".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!