Foto: AFI
Līdz šim strukturālās reformas, kuras sāktas valsts pārvaldē, izglītībā un medicīnā, nav pietiekami skaidrotas sabiedrībai, intervijā otrdien raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers. Viņš intervijā norādīja - cilvēkiem jāsaprot, ka reformas ir viņu labā.

Otrdien Zatlers ir sasaucis valdības ārkārtas sēdi, lai apspriestu paveikto un vēl darāmo strukturālo reformu īstenošanā.

"Cilvēkiem šobrīd reformas nozīmē algu, pensiju sarukšanu un dzīves līmeņa pasliktināšanos," sacīja Zatlers, norādot, ka sabiedrībai ir jāskaidro, ko labu reformas dos. "Man ir jāzina, ka mana bērna skolu slēdz tādēļ, lai viņš siltā autobusā, ātri varētu nokļūt citā, labāk aprīkotā skolā, kurā viņš varēs mācīties labāk," kā piemēru intervijā minēja Zatlers. Ja sabiedrība zinās, ko no reformām iegūs, tad cilvēki būs daudz mierīgāki, ir pārliecināts Prezidents.

Iesāktās strukturālās reformas dos ne tikai ietaupījumu valsts budžetā, bet arī labumu iedzīvotājiem un kvalitāti, uzskata Zatlers.

Lai gan Zatlers pārliecināts, ka otrdien sasauktā ārkārtas sēde neatrisinās visas problēmas, kas skar šīs reformas un neatrisinās problēmas partiju starpā, viņš cer, ka tā būs solis pretī uzlabojumiem.

Otrdienas ārkārtas sēdes dienaskārtībā iecerēts uzklausīt Stratēģiskās analīzes komisijas ziņojumu par sociālo situāciju un tās iespējamās attīstības tendencēm, Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) ziņojumu par valsts pārvaldes strukturālās reformas gaitu un izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) ziņojumu par izglītības sistēmas strukturālās reformas norisi un plānotajiem pasākumiem tās tālākai īstenošanai.

Prezidents iecerējis uzklausīt veselības ministres Baibas Rozentāles (ZZS) ziņojumu par veselības aprūpes sistēmas strukturālās reformas norisi un plānotajiem pasākumiem tālākajiem pasākumiem, labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) ziņojumu par realizētajiem un plānotājiem sociālās aizsardzības pasākumiem, ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) ziņojumu par veiktajiem pasākumiem uzņēmējdarbības veicināšanai un administratīvo šķēršļu novēršanai šajā jomā un finanšu ministra Einara Repšes (JL) ziņojumu par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu apguves procesu un pasākumiem tā efektivitātes uzlabošanai.

Sēde otrdien sāksies pulksten 14.30 un šī ir jau otrā reize, kad Valsts prezidents izmanto savas Satversmē paredzētās tiesības sasaukt MK ārkārtas sēdi un noteikt tās dienaskārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!