Foto: LETA
Jaunais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks būtu jāieceļ jaunajai Saeimai, tomēr šī sasaukuma uzdevums ir pieņemt jaunus kritērijus priekšnieka amata kandidātu izvēlei, uzskata Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Prezidents uzsvēra, ka "nav jau pirmā reize, kad KNAB ir bez vadības, bet šeit ir jārīkojas ātri un noteikti". Zatlera ieskatā, vispirms Saeimai būtu jāapstiprina profesionālie kritēriji, pēc kuriem premjers varētu atlasīt KNAB vadītāja amata kandidātus, ko tālāk virzīt balsojumam Saeimā. "To ir izdarīt ir iespējams, ja ir labā griba un vēlēšanās cīnīties ar korupciju," sacīja prezidents.

Viņš atzina, ka vēl neskaidrs jautājums ir par to, kam jāieceļ jaunais KNAB šefs – šai vai nākamajai Saeimai, taču viņa personīgais viedoklis esot, ka tas jābūtu jādara jaunajam parlamentam.

Jau vēstīts, ka prezidents ir iesniedzis parlamentam priekšlikumus KNAB likuma grozījumiem, kuros ierosina noteikt stingrākās prasības KNAB priekšnieka amata kandidātiem, paredzot, ka tiem būs nepieciešama ne tikai augstākā izglītība un amatam atbilstošu darba pieredze, kā tas ir pašlaik, bet tieši juridiskā izglītība, desmit gadu pieredze juridiskajā specialitātē un vismaz divu gadu pieredze operatīvajā un izmeklēšanas darbā. Tāpat Zatlers ierosina liegt biroja priekšnieka amatam izvirzīt personu, pret kuru sākta kriminālvajāšana, kā arī partiju un politisko organizāciju biedrus.

KNAB šefa amats kļuva vakants, jo Saeima pēc ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītās KNAB priekšnieka vērtēšanas komisijas atzinuma nolēma atbrīvot no amata līdzšinējo biroja vadītāju Noermundu Vilnīti. Premjers, kuram jāvirza izskatīšnaai Saeimā jaunā vadītāja amata kandid'tas, paudis, ka vispirms būtu jāsakārto kandidātu izvēles kritēriji un procedūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!