Latvijā ir ļoti harmoniska sabiedrība, kurā ne vīrieši, ne sievietes sevi neuzskata par minoritāti, piektdien Latvijas Universitātē (LU) enciklopēdijas "100 Latvijas sievietes kultūrā un politikā" prezentācijā teica Valsts prezidents Valdis Zatlers.
Prezidents apgalvoja, ka juties pārsteigts, kad ārzemēs viņam pēkšņi sākuši taujāt, cik Latvijā ir gleznotāju-sieviešu, jo mākslinieka dzimumam taču nav būtiskas nozīmes.


Saņemot dāvanā enciklopēdiju "100 Latvijas sievietes kultūrā un politikā", prezidents piebilda, ka "101.sieviete nav ne ar ko sliktāka par tām 100, kas aprakstītas šajā enciklopēdijā".


LU rektors profesors Mārcis Auziņš aicināja pētīt ne tikai Latvijas sieviešu devumu kultūrā un politikā, bet arī, piemēram, eksaktajās zinātnēs, kur tas nebūt nav mazāks.


Enciklopēdijā portretētas 100 izcilas Latvijas sievietes, kas darbojušās laika periodā no 18. līdz 21.gadsimtam. 52 no šīm sievietēm ir jau viņsaulē, bet 48 turpina savu radošo darbību. Latvijas izcilo sieviešu simtniekā ir iekļautas arī visnotaļ pretrunīgi vērtētas personības, un izdevuma ievadā ir minētas daudzas citas izcilības, kas šķirkļu atlases gaitā iekļaušanai enciklopēdijā tika nominētas, bet simtnieka barjeru nepārvarēja.


Jaunā enciklopēdija ir pirmais šāda veida izdevums, un tās veidošanā tika iesaistīts plašs autoru kolektīvs - 56 pārstāvji no dažādām nozarēm un institūcijām, galvenokārt filologi, filozofi, mākslas zinātnieki un vēsturnieki, arī redzamākie rakstnieki un žurnālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!