Foto: F64
Pašreizējais ģenerālprokurors Jānis Maizītis ir cienīgs atkārtoti tikt apstiprināts šajā amatā, uzskata Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Valsts pirmā persona atzinīgi vērtē Maizīša apņemšanos uzņemties trešo ģenerālprokurora pienākumu pildīšanas termiņu, ja Augstākas tiesas (AT) priekšsēdētājs viņu uz to aicinātu, informēja prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa.

Zatlers atzīmē, ka "Maizīša kungs ar augsto profesionalitāti un desmit gadu pieredzi šinī amatā ir cienīgs atkārtoti tikt apstiprināts šajā amatā". Vienlaikus viņš norāda, ka tikai AT priekšsēdētāja kompetencē ir iesniegt Saeimai priekšlikumu par ģenerālprokuroru.

Kā ziņots, pašreizējais ģenerālprokurors Maizītis, kura pilnvaras beigsies 11.maijā, šodien paziņoja, ka ir gatavs kandidēt ģenerālprokurora amatam arī trešo reizi.

Šāda iespēja Maizītim būs tad, ja viņa kandidatūru apstiprināšanai Saeimā virzīs AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Ģenerālprokurors jau iepriekš vairākkārt uzsvēris, ka vispirms gan jautājums par nākamā ģenerālprokurora amata kandidātu būtu uzdodams AT priekšsēdētājam, "bet, tā kā mana attieksme tiek prasīta atkārtoti un uzstājīgi, uzskatu, ka ir jāformulē atbilde, kas nevar būt izvairīga", atzīst Maizītis.

"Izvērtējot savu līdzšinējo pieredzi un likumos nenoregulēto situāciju ap ģenerālprokurora amata kandidāta izraudzīšanās kārtību kopumā, varu teikt - ja AT priekšsēdētājs mani uzrunās, esmu gatavs atkārtoti pretendēt ģenerālprokurora amatam," šodien norādīja Maizītis.

Kā ziņots, Maizītis ģenerālprokurora amatā tika pārvēlēts 2005.gada 3.martā, tāpēc arī šogad Saeimas balsojums par nākamo ģenerālprokuroru, visticamāk, varētu notikt martā.

Saskaņā ar likumu ģenerālprokurors tiek ievēlēts uz pieciem gadiem bez ierobežojuma atkārtotai kandidēšanai. Par ģenerālprokuroru var kļūt persona no tiesnešu un prokuroru vidus pēc atsevišķiem gadu kritērijiem.

2005.gada martā Saeima ar pārliecinošu balsu vairākumu Maizīti vēl uz pieciem gadiem apstiprināja ģenerālprokurora amatā. Toreiz par Maizīša atkārtotu ievēlēšanu balsoja 74, pret bija 17 deputāti, atturējās divi.

Pirmo reizi Maizīti Ģenerālprokuratūras vadītāja amatā Saeima uz pieciem gadiem apstiprināja 2000.gada maijā.

Līdz tam kopš 1994.gada Maizītis bija strādājis Cēsu rajona prokuratūrā par virsprokuroru, bet vēl pirms tam - no 1991. līdz 1994.gadam - viņš šajā pašā prokuratūrā strādāja par izmeklētāju.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1961.gada 18.jūlijā dzimušais Maizītis 1984.gadā ir beidzis Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, bet viņa vaļasprieki ir peldēšana, slēpošana un alus kausu kolekcionēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!