Valsts prezidents Valdis Zatlers ir pārsteigts par Rīgas pašvaldības policijas un Rīgas domes bezzobainību, nespējot apkarot tūristu apkrāpšanu Vecrīgas restorānos un steidzami pieprasa izskaust šo “kauna traipu”.

Zatlers trešdien žurnālistiem sacīja, ka sanāksmes laikā ar visām atbildīgajām iestādēm – prokuratūru, policiju un pašvaldību - viņš uzdevis divu nedēļu laikā rast risinājumu izmaiņām likumdošanā, kas ļautu novērst šīs nelikumības.

Zatlers uzsvēra, ka ir nepieļaujami, ka par tūristu un iedzīvotāju apkāpšanu šie cilvēki netiekot krimināli sodīti.

Kontrolējošās iestādes jau ilgstoši bezspēcīgi cīnās ar tūristu apkrāpējiem, jo tām nav attiecīgas likumdošanas bāzes, kas ļautu sodīt.

Tūristu drošībai jau šā gada otrajā pusē policija Rīgas izklaides vietās plāno ieviest "luksofora sistēmu", kas nozīmē, ka katram klubam tiks piešķirts konkrētas krāsas signāls - sarkans, oranžs vai zaļš, pēc kura tūristi varēšot objektīvi spriest par konkrētās atpūtas vietas drošību.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Almers Ludviks aicināji tūrisma nozarē strādājošos apvienoties un parakstīt kopīgu ētikas memorandu, lai vērtos pret ārzemju tūristu apkrāpšanu.

Visvairāk krāpniecisku gadījumu Rīgā saistīti ar aizbildināšanos, ka, lietojot karti, it kā noticis neveiksmīgs savienojums un klientu atkārtoti lūdz ievadīt pin kodu, tādējādi tiek samaksāts divreiz, dažkārt rēķinus mākslīgi palielina un pieliek vienu lieku nulli vai iepriekš neuzrāda ēdienkarti, kurā noteiktas pārmērīgi augstas cenas – tik augstas, ka, saņemot rēķinu, klients vienkārši ir šokēts. Daudzas ārzemju viesu sūdzības saistītas arī ar norēķiniem taksometros

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!