Valsts prezidents Valdis Zatlers prasīs Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim (TP) paskaidrojumus par otrdienas valdības lēmumu rosināt Saeimu no amata atbrīvot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Alekseju Loskutovu.
Pirms paskaidrojumu saņemšanas Zatlers nekomentē valdības lēmumu, taču norāda, ka sodam ir jābūt samērojamam ar nodarīto, informēja prezidenta preses sekretāre Inta Lase.

Premjera un Valsts prezidenta tikšanās notiks trešdien, 17. oktobrī.

Otrdien valdība nolēma rosināt no amata atbrīvot Loskutovu. Šāds lēmums pieņemts pēc iepazīšanās ar ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadītās izmeklēšanas komisijas ziņojumu par Loskutova darbību.

Galīgais lēmums par Loskutova tālāko darbību būs jāpieņem Saeimai.

Valsts kontroles (VK) revīzijā par KNAB darbu 2006. gadā konstatēti ilgstoši pārkāpumi operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā. Tā kā operatīvo līdzekļu izlietojums saistīts ar valsts noslēpumu, pilna informācija par pārkāpumiem netiek sniegta.

Kā secināts VK veiktajā revīzijā par KNAB operatīvās darbības finanšu līdzekļu uzskaiti 2006. gadā, KNAB, nenosakot kārtību, kādā veicama materiālo vērtību iegāde un realizācija, kā arī nenosakot materiālo vērtību realizācijas rezultātā iegūto naudas līdzekļu atspoguļošanu operatīvo līdzekļu finanšu uzskaitē, radījis krāpšanas iespējamības risku.

Revīzijā arī secināts, ka KNAB izdevumus, kas radušies dažādu materiālo vērtību iegādes rezultātā, atzīstot pārskata perioda izdevumos, rīkojies saskaņā ar instrukciju.

Materiālās vērtības, kas KNAB iegādātas no operatīvajiem līdzekļiem un lietojamas ilgāk nekā gadu, atzīstot pārskata perioda izdevumos, nevis ilgtermiņa ieguldījumu sastāvā, nesniedz patiesu priekšstatu par KNAB finanšu pārskatā uzrādītiem iestādes rīcībā esošajiem aktīviem, secinājusi VK.

Saeima 1962. gadā dzimušo Loskutovu par KNAB priekšnieku iecēla 2004. gada maijā uz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!