Foto: AFI
Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka valstī šogad jāievēro 2010. gada budžeta ietvaros noteiktā nodokļu politika un neatbalsta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu tūrismam, taču aicina nekavējoties sākt darbu pie nākamā gada budžeta

"Mēs esam apņēmušies to pildīt paši sev ne tikai starptautiskajiem aizdevējiem," trešdien sacīja Zatlers, norādot, ka nodokļu politikas jautājumos nepieciešama stabilitāte. Taču Valsts prezidents aicināja nekavējoties sākt diskutēt par nākamā gada budžetu, lai uzņēmējiem un investoriem būtu skaidri spēles noteikumi.

Zatlers žurnālistiem pēc tikšanās ar premjeru sacīja, ka darbs pie nākamā gada budžeta būs ļoti nopietns gan šai valdībai, gan tai, kas būs pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām. Tāpat prezidents uzsvēra, ka būtu svarīgi, lai sabiedrībai nozīmīgi jautājumi, būtu zināmi savlaicīgi ,un vēl pirms vēlēšanām būtu zināms, kā valdība rīkosies pēc tām.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem norādīja, ka valdība jau strādā pie nākamā gada budžeta plāna. Tiesa, premjers izvairīgi atbildēja, vai valdība nāks klajā ar informāciju par sabiedrībai nepatīkamiem jaunumiem pirms Saeimas vēlēšanām. Premjers uzsvēra, ka valdība strādās pie budžeta sagatavošanas, bet gala versija tomēr jāpieņem nākamajai Saeimai.

Premjers atzina, ka jautājumā par PVN galīgais lēmums nav pieņemts. Patlaban ir saņemts Finanšu ministrijas (FM) atzinums un gaidīts Ekonomikas ministrijas (EM) atzinums un vēl šonedēļ valdības vadītājs tiksies ar viesnīcu asociācijas pārstāvjiem.

FM gan iepriekš jau pauda, ka neatbalsta PVN likmes samazināšanu no 21% līdz 10%, jo tādā gadījumā valsts budžetā būtu astoņu miljonu latu liels iztrūkums. Savukārt "viesnīcnieki" uzsver, ka PVN likmes samazināšana sekmētu eksporta apjoma pieaugumu, Latvijas konkurētspējas atjaunošanos, nodarbinātības pieaugumu, kā arī pašvaldību, uzņēmēju un valsts budžeta ienākumu palielināšanos.

PVN likmi no 10% līdz 21% palielināja 2009. gada sākumā. Jau tad "viesnīcnieki" un tūrisma nozarē strādājošie akcentēja, ka tādā veidā Latvija kļūst konkurētnespējīga, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!