Foto: F64
Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien, tiekoties ar apvienības "Vienotība" valdi, tai vēl nesniegs konkrētu atbildi, vai viņš varētu pievienoties šim politiskajam spēkam, liecina prezidenta žurnālistiem teiktais pirms tikšanās.

Prezidents uzsvēra, ka, vēl būdams Valsts prezidenta amatā, nekādus politiskus paziņojumus nesniegs, tāpēc viņa konkrētās atbildes par tālāko politisko darbību būs "pēc 7. – 8.jūlija", kad zvērestu būs nodevis jaunievēlētais prezidents Andris Bērziņš un beigsies Zatlera pilnvaru termiņš.

No sarunas ar "Vienotību" Zatlers gaida "godīgu un patiesu sarunu par to, kāds ir patiesais stāvoklis valstī un kā "Vienotība" redz pārmaiņu programmu nākošajai Saeimai". Zatlers uzsvēra, ka "tā nebūs saruna par amatiem, jo amati nav mans mērķis". "Mans mērķis ir pārmaiņas valstī," uzsvēra prezidents.

Zatlers uzsvēra, ka nākamā Saeima būs "reformu Saeima", jo tai trīs gadu laikā jāpanāk viss tas, kas nav bijis valstī izdarīts "visos iepriekšējos gados". Likums paredz, ka tautas atlaistas Saeimas vietā parlamentu ievēl uz atstādinātās Saeimas pilnvaru laiku.

Zatlers norādīja, ka "neiespējamā misija" neesot arī jauna politiska spēka kā alternatīvas šobrīd esošajiem izveidošanās. Viņaprāt, tas ir iespējams, lai gan laiks līdz vēlēšanām ir ļoti īss, taču arī vēlēšanu kampaņa būšot ļoti īsa. Jauna spēka tapšana arī būtu atkarīga no cilvēkiem, kas paustu gatavību iet politikā un veidot jaunu spēku, norādīja prezidents.

Komentējot sociologa Aivara Freimaņa teikto par prezidenta augsto reitingu un piesardzību pēdējās intervijās, Zatlers uzsvēra, ka "tā būs tieša un skaidra valoda un nekad nebūs savādāk". Viņš arī uzsvēra, ka pirmkārt strādās valsts un valstij nepieciešamo procesu labā, ko viņš uzsācis, nevis sava reitinga labā. "Attiecībā uz intervijām – kādi jautājumi, žurnālistu kungi, tādas atbildes," sacīja Zatlers.

Jau ziņots, ka Zatlers trešdien Rīgas pilī tiksies ar politisko partiju apvienības "Vienotība" pārstāvjiem, kas aicinājuši prezidentu pēc pilnvaru termiņa beigām pievienoties apvienībai.

Apvienība "Vienotība" līdz šim bija vienīgais politiskais spēks, kas aicināja Zatleru stāties savās rindās, bet otrdien tādu aicinājumu izteica arī Reģionu partija. Zatlers solīja līdz Jāņiem rūpīgi izvērtēs "Vienotības" piedāvājumu un tikties ar šīs apvienības vadību.

Jau vēstīts, ka Zatleram no Rīgas pils atslēgām būs jāšķiras 7.jūlijā, jo Saeimas vairākums, balsojot par jauno prezidentu, atbalstīja piecu "zaļo zemnieku" deputātu izvirzīto frakcijas biedru eksbanķieri Andri Bērziņu. Pēc Saeimas balsojuma medijos un politiskajā vidē parādījušās dažādas spekulācijas par Zatlera tālākajiem karjeras plāniem. Viņš pats atzinies, ka nebūs "malā stāvētājs", taču skaidri savus plānus nav atklājis.

Maija pēdējās dienās pašreizējais prezidents Zatlers nāca klajā ar paziņojumu, ka, izmantojot Satversmē paredzētās tiesības, ierosina atlaist Saeimu. 23.jūlijā notiks referendums par šo jautājumu. Uzrunā tautai Zatlers atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu, taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!