Trešdien Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma tiekoties ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) darba grupu, kas strādā pie dzīvnieku slimokases izveides, paudusi atbalstu šādas sistēmas izveidei.
Straujuma pauda atbalstu lauksaimniekiem šādas sistēmas izveidei, kā arī informēja, ka Zemkopības ministrija ir gatava veikt nepieciešamos grozījumus likumdošanā un rast finansējumu no subsīdijām, lai dzīvnieku slimokase savu darbību varētu sākt pēc iespējas ātrāk, informē LOSP sabiedrisko attiecību speciālists Rihards Altenbergs.

LOSP pārstāvji tikās ar Straujumu, lai sniegtu savus ierosinājumus, kā arī vienotos par tālāku darbības plānu šā projekta izstrādei.

LOSP piena grupas vadītāja Ilze Aizsilniece norādījusi, ka nākotnē apdrošināšana būs nepieciešama katram lauksaimniekam. "Dzīvnieku slimokases sistēma šajā gadījumā būtu visizdevīgākais veids, kā kompensēt un novērst dzīvnieku slimības lopkopības nozarē," sacījusi Aizsilniece.

Pašlaik šāda veida sistēma darbojas Vācijā, kurā slimokasi izveidojuši lauksaimnieki. Slimokasē tiek iemaksāta noteikta naudas summa, kas uzkrājas un tiek izmaksāta slimību un citu problēmu gadījumos, stāstīja Altenbergs.

Lopkopji šīs iemaksas veic par katru dzīvnieku grupu. Slimokasē nauda uzglabājas, tā nedarbojas kā apdrošināšanas firmas peļņas avots. Slimokasē iemaksas veic arī valsts. Latvijā šāda sistēma iecerēta kā obligāts maksājums, lai tā darbotos pietiekami efektīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!