Foto: LETA
Latvijas Zemnieku savienība (LZS), kas Rīgā pašvaldību vēlēšanās startēs atsevišķi no Latvijas Zaļās partijas (LZP), savā sarakstā varētu iekļaut vairākus jaunus deputātu kandidātus, kā arī eksministrus Ilonu Jurševsku un Rolandu Broku, savukārt mēra kandidāts būšot "kāds cilvēks ar politisku pieredzi", kuru pagaidām gan vēl nenosauc.

LZS mērķis, startējot Rīgā, būs pārkāpt 5% robežu iekļūšanai Rīgas domē, kā arī pārspēt Latvijas Zaļo partiju, kas iniciējusi abu ZZS sastāvā ietilpstošo politisko spēku atsevišķu startu Rīgā, portālam "Delfi" pastāstīja LZS līderis, Saeimas opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Lai arī pagaidām konkrēts kandidātu saraksts partijai vēl neesot, ir iecerēts, ka pamatā to veidos jauni cilvēki, piemēram, partijas ģenerālsekretārs Artūrs Graudiņš un LZS Jaunatnes nodaļas vadītājs Jānis Rāzna, kā arī eksministri no partijas rindām – bijušie labklājības ministre Jurševska un izglītības un zinātnes ministrs Broks, kā arī citi kandidāti. Tos paredzēts apzināt un ar kandidātu sarakstu nākt klajā janvāra otrajā pusē, pastāstīja Brigmanis.

"Mūsu mērķis – ir jātiek Rīgas domes sastāvā. Līdz šim, kopā ar Latvijas Zaļo partiju, mums tas nav izdevies. Līdz ar to otrs mērķis galvaspilsētā būs pārspēt Zaļo partiju. Ar mūsu iespējamiem kandidātiem izredzes to panākt varētu būt visai labas," atklāja politiķis.

Viņš skaidroja, ka partija pašvaldību kontekstā "nekādas līnijas nenovelk un nebūvēs ienaidnieka tēlu". Kā Rīgā, tā visā Latvijā partija konkurēs un būs gatava sadarboties ar dažādiem politiskajiem spēkiem.

Savukārt iecere sarakstā iekļaut politiski mazāk pieredzējušus kandidātus skaidrojama ar vēlmi parādīt partijas jauno paaudzi, kas tādējādi arī gūtu "zināmu publicitāti un pieredzi, kas šiem jaunajiem cilvēkiem varētu noderēt arī pirms 12.Saeimas vēlēšanām".

Pašlaik partijas programmas piedāvājums startam Rīgas domē vēl top, taču skaidrs, ka sociālo jautājumu bloku varētu vadīt Jurševska un bijušais Saeimas deputāts Māris Dzelzskalns, kurš varētu "spēcīgi pārstāvēt invalīdu intereses". Savukārt izglītības jautājumu loks varētu būt eksministra Broka pārziņā, klāstīja Brigmanis.

Atšķirībā no Rīgas, kur LZS būs jāpacīnās, lai pārvarētu 5% robežu, visā Latvijā tās mērķis pašvaldību vēlēšanās ir uzvarēt un saglabāt tikpat plašu pārstāvniecību vietvarās kā pašlaik, norādīja partijas vadītājs.

Viņš uzsvēra – dažādās pašvaldībās ZZS startēs ar dažādiem sarakstiem – gan kā ZZS, gan kā LZS, gan kā LZP. Lēmums LZS un LZP startēt atsevišķām listēm attiecināms tikai uz Rīgu.

Jau vēstīts, ka LZP Rīgas mēra amatam varētu virzīt uzņēmēju Gunti Belēviču, kurš šo piedāvājumu pieņēmis. Norādīts, ka LZP varētu Rīgas domē būt "Saskaņas centram" tuva sabiedrotā.

Savukārt partijas "Vienotība" saraksta līdere Rīgas domes (RD) vēlēšanās būs bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore un bijusī kultūras ministre Ēlerte. "Vienotība" ar Rīgas domes kandidātu sarakstu un programmas pamatvirzieniem iepazīstinās Rīgas nodaļas pasākumā 12.decembrī.

Nacionālās apvienības Rīgas mēra kandidāte ir juriste Baiba Broka. Pagaidām vēl nav zināms, kas varētu būt koalīcijā pārstāvētās Reformu partijas Rīgas mēra kandidāts. Partija to plāno atklāt janvārī.

Savukārt pašlaik Rīgas domes valdošās koalīcijas partijas "Saskaņas centra" un "Gods kalpot Rīgai", kuras vasarā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanas nolēmušas startēt kopā, cer arī nākamajā sasaukumā domē iegūt vairākumu, tāpēc neplāno sadarbību ne ar vienu citu politisko spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!