Foto: LETA
Viens no apvienības "Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK" līderiem Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle ir atkāpies no Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētāja amata, trešdien vēsta laikraksts "Diena".

Pēc Zīles iniciatīvas savā vietā par VL-TB/LNNK premjera kandidātu viņš bija ierosinājis izvirzīt Saeimas deputātu Gaidi Bērziņu. "Man vēl ir cerība, ka Gaida un Raivja Dzintara vadībā apvienība var vēlēšanās labi nostartēt," laikrakstam atzinis Zīle. No eiroparlamentārieša sacītā varēja nojaust, ka viņa lēmums nav saistīts tikai ar pragmatiskiem apsvērumiem, ka apvienību būtu jāvada kandidātu sarakstu līderiem, kas ir Dzintars un Bērziņš.

Zīle, kurš vēlēšanās nestartē, ir sarūgtināts arī par to, ka attiecības apvienībā nav izveidojušās pietiekami koleģiālas.

VL-TB/LNNK Zemgales apgabala saraksta līderis Imants Parādnieks laikrakstam paudis, ka iepriekšējās vēlēšanās TB/LNNK ir finansējusi lauvas tiesu priekšvēlēšanu izdevumu, jo tad vēl bijusi cerība saglabāt ietekmi, bet tagad šī interese partneriem esot zudusi. Runa neesot par tiem tēvzemiešiem, ar kuriem kopā VL pārstāvji tagad strādājot, bet par tiem, kuri "ir atbiruši". Parādnieks lēš, ka kampaņas finansējums būs pieticīgs, tāpēc arī katram kandidātam esot jāatvēl tai vismaz 200 latu.

Taču Zīle nelolo cerības, ka attiecības būs tik koleģiālās, kā sola Parādnieks. TB/LNNK patiešām bija galvenā iepriekšējās vēlēšanas kampaņas finansētāja, savukārt vairākos apgabalos, īpaši Zemgalē, bija novērots, ka tiek veikta iekšējā aģitēšana pret TB/LNNK kandidātiem, aicinot atbalstīt "Visu Latvijai!" pārstāvjus, kas atspoguļojās arī vēlēšanu rezultātā. Arī kopīgais finansējums tika ieguldīts individuālajās kampaņās.

"Ja tagad notiek tāpat, tas nozīmē, ka tā spēle nav godīga," sacījis Zīle. Vairāki pieredzējušie TB/LNNK cilvēki vairs nekandidē vēlēšanās, jo neticot, ka šādā situācijā viņiem ir izredzes tikt ievēlētiem. VL arī nav centusies viņus pārliecināt startēt. Zīle nolēmis vairāk nodoties darbam Eiropas Parlamentā un novēl, lai VL-TB/LNNK būtu kvalitatīvs frakcijas sastāvs nākamajā Saeimā "ar vēlmi un iespējām strādāt nākamajā valdībā".

Dzintars cer Zīles atkāpšanās neiespaidos attiecības apvienībā, jo "Roberts un Gaidis ir labi kolēģi, kas strādā pārī".

Jau ziņots, ka Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – TB/LNNK valdes sēdē par premjera kandidātu apstiprināja kādreizējo tieslietu ministru Gaidi Bērziņu, kurš ārkārtas vēlēšanās no Nacionālās apvienības startēs Kurzemes vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru.

Apvienība augusta sākumā apstiprināja deputātu kandidātu sarakstus, Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstā ar pirmo numuru startēs pašreizējais Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis, Vidzemes vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs, Saeimas deputāts Raivis Dzintars, Zemgales vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Saeimas deputāts Imants Parādnieks, Bērziņš būs pirmais numurs Kurzemes vēlēšanu apgabalā, Latgales vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Saeimas deputāte Inese Laizāne.

Ārkārtas 11.Saeimas vēlēšanas notiks 17.septembrī, jo 23.jūlijā pēc prezidenta Valda Zatlera ierosinājumā notikušajā referendumā 94% tā dalībnieku nobalsoja par pērn rudenī ievēlētās 10.Saeimas atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!