Foto: stock.xchng
Zivsaimniecība "Nagļi" cels prasību par 617 399 eiro zaudējumu piedziņu no bijušā uzņēmuma padomes locekļa un mazākuma akcionāra Aigara Stikāna, informē "Nagļu" direktore Ginta Kalvāne.

Par prasības celšanu pret Stikānu izlemts 25. aprīlī notikušajā akcionāru sapulcē, jo Stikāns esot "klaji pretdarbojies sabiedrības "Nagļi" interesēm, kas izpaudās dienesta stāvokļa negodprātīgā izmantošanā, Stikānam kā padomes loceklim iegūstot komercinformāciju un to izmantojot savtīgās interesēs, tai skaitā, lai iegādātos zem sabiedrībai piederošajiem dīķiem nekustamo īpašumu," norāda Kalvāne.

Viņa skaidro, ka Stikāns esot apgājis likumā noteikto pirmpirkuma kārtību, nepiedāvājot uzņēmumam iegādāties īpašumu, un atteicies iegādāto zemi, uz kuras atrodas "Nagļiem" piederošie dīķi, nodot uzņēmumam nomā.

"Pēc īpašuma iegādes Stikāns ar savām darbībām papildus apdraudēja "Nagļi" mantiskās intereses, kas daļēji neīstenojās no viņa neatkarīgu darbību dēļ," norāda Kalvāne.

Kā otru būtisku pārkāpumu Stikāna rīcībā Kalvāne min Stikāna rīcību, kā "sabiedrības padomes loceklim rīkojoties pretēji "Nagļu" interesēm". Proti, viņš nav piekritis maksātnespējīgās AS "Daugavpils Dzirnavnieks" mantas kopības iegādei.

Lai gan iepriekš padome bija atbalstījusi "Nagļu" dalību šajā izsolē un valdes loceklis izsolē nosolīja attiecīgo cenu, Stikāna balsojuma dēļ padome neapstiprināja darījuma noslēgšanu par "Daugavpils Dzirnavnieks" mantas iegādi un darījums nenotika. Darījuma noslēgšanai saskaņā ar "Nagļu" statūtiem nepieciešama padomes piekrišana, kuras loceklis attiecīgajā laikā bija Stikāns," skaidro Kalvāne.

Viņa norāda, ka akcionāru ieskatā Stikāns ir saistīts ar otru izsoles pretendentu – lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību "Latraps", un abas šīs personas pārstāv viens pārstāvis. "Latraps" cēlusi prasību tiesā, apvainojot "Nagļus" negodprātībā par dalību izsolē, "lai gan šīs sekas izraisīja Stikāna darbība "Nagļu" padomē", piebilda Kalvāne.

"Nagļu" akcionāri uzskata, ka šādas sakritības un Stikāna darbības liek secināt, ka tās ir saskaņotas un īstenotas "Latraps" interesēs, jo "Latraps" jau vairākus gadus ir centusies iegūt "Daugavpils Dzirnavniekam" piederošo graudu elevatoru un apstrādes kompleksu.

Ekonomiskie apsvērumi norāda, ka pēc elevatoru iegādes "Latraps" kļūtu par faktisko monopolistu graudu pieņemšanas un pirmapstrādes sektorā Dienvidlatgales reģionā, bet šāda situācija nopietni apdraudētu "Nagļi" komerciālās intereses, jo sabiedrības vajadzībām ir nepieciešams būtisks graudu apjoms izejvielu nodrošināšanai, uzsvēra Kalvāne.

Tāpat akcionāru sapulces laikā uzņēmuma padomē ievēlēts Vinets Veldre, Gunārs Silavs un Šarlote Sintija Cīrule.

"Nagļu" pamatkapitāls ir 731 094 eiro. Akciju turētāji ir 17 privātpersonas, no kuriem lielākais akciju skaits – 65,79% – pieder Aldonai Šlukai, 16,75% – Stikānam, bet 14,08% – Gintam Lazdiņam, liecina "firmas.lv" datu bāzē pieejamais 2015. gada akcionāru sapulces protokols.

Zivsaimniecība atrodas pie Lubāna ezera. Tās pamatdarbības veidi ir karpu un citu dīķu zivju audzēšana un realizācija. Zivsaimniecība izveidota, pārveidojot bijušo padomju saimniecību, un apsaimnieko zivju dīķus vairāk nekā 1800 hektāru platībā.

"Nagļi" 2014. gadā apgrozīja 258 396 eiro, bet strādāja ar 545 606 eiro lieliem zaudējumiem. Informācija par 2015. gadu vēl nav pieejama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!