Foto: LETA

Zemkopības ministrija (ZM) rosina atļaut ievest Latvijā ūdeles, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības, izriet no ministrijas izstrādātajiem grozījumiem noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Šā gada jūnijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu aizliegt Latvijā no citām valstīm ievest ūdeles un neapstrādātas ūdeļu ādas, lēmumu pamatojot ar Covid-19 izplatības riskiem. Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) datiem, Latvijā 2021. gada 1. jūlijā bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tiek turētas 359 320 ūdeles.

Tomēr ZM rosina mīkstināt noteikumos minēto ierobežojumu, "ņemot vērā Latvijas uzņēmēju interesi ievest Latvijā ūdeles turēšanai, lai ievērotu Covid-19 infekcijas epidemioloģiskās drošības prasības un izvairītos arī no tiesvedības par liegtu brīvu preču apriti starp dalībvalstīm".

Ministrija ar grozījumiem noteikumos vēlas paredzēt izņēmumus, kad ūdeles drīkstēs ievest Latvijas teritorijā, papildus nosakot virkni prasību dzīvnieku īpašniekam vai turētājam un PVD.

No piedāvātajiem grozījumiem noteikumos izriet, ka dzīvnieku īpašnieks vai turētājs varētu ievest ūdeles no citas dalībvalsts novietnes, kurā pārvietošanai paredzētās ūdeles būs dzimušas vai atradušās ne mazāk kā 60 dienas pirms pārvietošanas, kā arī šajās novietnēs nebūs konstatēta Covid-19 infekcija vai nepastāvēs aizdomas par saslimšanu ar šo vīrusu nedz ūdelēm, nedz novietnē strādājošajām personām.

Izstrādātais regulējums arī paredz prasības ūdeļu transportēšanai, kā arī nosaka, ka vismaz 14 dienas pēc ūdeļu ievešanas tās būs jātur atsevišķi no pārējām ūdelēm.

Lēmumu par ūdeļu ievešanu pieņems PVD, kurš arī uzraudzīs ūdeļu turētājiem izvirzīto prasību īstenošanu.

Vienlaikus ar grozījumiem noteikumos rosināts paredzēt, ka ūdeļu novietnes darbinieki varēs nelietot mutes un deguna aizsegu vai respiratoru bez vārsta.

Šāds priekšlikums tiek pamatots ar faktu, ka cilvēku populācijā uzlabojas Covid-19 infekcijas epidemioloģiskā situācija, kā arī daļa ūdeļu novietnes darbinieku ir vai nu pārslimojuši Covid-19 infekciju, vai vakcinējušies pret to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!