Aprīļa sākumā tautā iemīļotajai zilonītei Zuzei, kas jau četrus gadus dzīvo Kobes zoodārzā Japānā, aprit desmit gadi, tāpēc 18. un 19.martā visi, kas vēlas zilonīti sveikt, aicināti pašdarinātas dāvaniņas un apsveikumu kartītes gādāt uz Rīgas zooloģisko dārzu.
Zoodārza informācijas un izglītības daļas vadītājs Ingmārs Līdaka BNS pavēstīja, ka dzimšanas dienas dāvanas uz Japānu tiks nogādātas ar nule Rīgā atklātās Japānas vēstniecības palīdzību.

Dzimšanas dienas dāvanu sūtīšana zilonītei ir jau tradīcija, taču šoreiz uz pirmo apaļo jubileju tās būs iespējams nosūtīt daudz ātrāk. Dāvanas, kuras jānes uz zoodārza "Latvijas abinieku zāli", Kobē tiks novietotas īpašā Ziloņu muzejā.

Zilonīte Zuze, kuras pilnais vārds ir Zuzanna, piedzima Rīgas zoodārzā 1990.gada 5.aprīlī un bija pirmais Rīgā dzimušais zilonēns. Kad Zuze bija trīs mēnešus veca, nomira viņas māte Zita un mazuli nācās barot mākslīgi.

Ziloņmāte bija Maskavas zooloģiskā dārza īpašums, tāpēc, lai kompensētu radušos zaudējumus, Zuzei bija jādodas uz Maskavu. Tomēr Latvijas iedzīvotāji saziedoja 20 000 rubļu un par tiem zilonīte tika no Maskavas atpirkta.

Zuzes tēvam Radjam savukārt nācās meklēt jaunu draudzeni, lai ar laiku Rīgā sagaidītu vēl kādu zilonēnu. Ņemot vērā, ka Rīgas zoodārzā nav vietas vairāk kā diviem pieaugušiem ziloņiem, sešu gadu vecumā Zuze devās uz pastāvīgu dzīvi uz Kobes zoodārzu.

Šobrīd zilonītei, kas sver jau četras tonnas, Kobē uzbūvēta atsevišķa komfortabla mītne un viņa dzīvo kopā ar astoņgadīgo ziloni Maksi.

Zuzi Japānā apciemojušas vairākas augstas Latvijas amatpersonas, piemēram, Guntis Ulmanis, Rīgas mērs Andris Bērziņš, ciemojies arī zoodārza direktors Rolands Greiziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!