Foto: LETA
Zatlera Reformu partija (ZRP) lūgs jau pirmdienas koalīcijas sanāksmes darba kārtībā iekļaut jautājumu par pirmsreferendumu politiskās aģitācijas tiesiskā regulējuma izstrādāšanu, informē ZRP.

Šim nolūkam ZRP aicinās izveidot Saeimas deputātu, ministriju pārstāvju un ekspertu darba grupu.

ZRP frakcijas deputāti uzskata, ka parakstu vākšanu un referendumu kampaņu finansējumam jābūt maksimāli caurspīdīgam. "Nav pieļaujams, ka tautas tiešās demokrātijas institūta – referenduma – nozīmīgumu vietu aizēnotu centieni ietekmēt vēlētājus ar reklāmas kampaņām vai citu propagandu, kurai, iespējami, var izmantot neskaidras izcelsmes finanšu avotus, pār kuriem uzraudzības kārtība nav noteikta," uzskata ZRP frakcijas priekšsēdētājs, eksprezidents Valdis Zatlers.

ZRP deputāti ir pārliecināti, ka regulējumam būtu jāattiecas uz visām politiskajām partijām, neatkarīgi no tā, vai tās ir pārstāvētas Saeimā vai nē. Turklāt šim likumam jābūt saistošam visām kampaņā iesaistītajām nevalstiskajām organizācijām un pilsoņu iniciatīvas grupām.

Tāpat ZRP uzskata, ka parakstu vākšana un referendums par otru valsts valodu primāri nav attiecināms uz valodas un etniskiem jautājumiem, bet gan ir politisks jautājums. "Gan parakstu vākšana, gan referendums ir viena politiskā spēka – "Saskaņas Centra" – bezatbildīgi centieni politizēt valsts valodas jautājumu un pretnostatīt Latvijā dzīvojošās etniskās grupas, norāda ZRP, aicinot Latvijā dzīvojošos visu tautību cilvēkus neļauties politiskām manipulācijām un savstarpējai neiecietībai; tā vietā kritiski izvērtēt jebkurus politiķu aicinājumus, kas skar etniskos jautājumus.

Jau vēstīts, ka, visticamāk, ir izdevies savākt nepieciešamo balsu skaitu, lai virzītu izskatīšanai Saeimā un balsošanai referendumā biedrības "Dzimtā valoda" ierosinātos grozījumus Satversmē, kas paredz piešķirt krievu valodai otras valsts valodas statusu. Parakstu vākšanā mēneša laikā šiem grozījumiem atbalstu izteica vairāk nekā 183 000 vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!