Foto: F64
Turpinoties Valsts prezidenta Andra Bērziņa sarunas ar 11.Saeimā pārstāvētajām partijām par valsts nākotnei svarīgiem jautājumiem, Zatlera reformu partija (ZRP) ceturtdien prezidentam apliecināja 100% atbalstu ES Lisabonas līguma grozījumu ratificēšanai un gatavību par to runāt arī ar opozīciju, kā arī pauda gatavību uzņemties virsvadību sabiedrības saliedēšanas jautājumā.

ZRP vadītājs Valdis Zatlers pastāstīja, ka saruna ar prezidentu par ārpolitiku akcentētas divi galvenie ES jautājumi – eirozonas finanšu stabilitātes fonda izveidei nepieciešamie Lisabonas līguma grozījumi, par kuru valstisko nozīmīgumu partijai un prezidentam viedoklis sakrīt, un par jauno 26 ES valstu līgumu par fiskālās disciplīnas stiprināšanu eirozonā.

ZRP un prezidents arī bija vienisprātis, ka šiem jautājumiem būtu jāstāv pāri partiju interesēm, jo no tiem būs atkarīga Latvijas pozīcija sarunās par kohēzijas finansējuma apjomu un tiešmaksājumiem lauksaimniekiem. Zatlers žurnālistiem arī sacīja, ka šajā jautājumā ZRP kā valdības pārstāvji ir gatavi runāt ar visiem 100 Saeimas deputātiem, tomēr ZRP uzsver, ka savu "sarkano līniju" - Zaļo un Zemnieku savienības neņemšanu valdībā - partija nav dzēsusi.

Zatlers norādīja: lai gan vēlēšanās politisko oligarhu partijas zaudēja, tomēr "oligarhu partiju radīti astoņkāji mūsu ekonomikā un valsts pārvaldē", piemēram, vides aizsardzības un reģionālās attīstības jomā vai ostās, vēl neesot izskausti.

Vairākkārt vaicāts, vai ZRP neizjūt "Vienotības" mēģinājumus pieradināt partiju pie domas, ka ZZS būs jāņem valdībā, jo pašreizējai koalīcijai nav vairāku svarīgo jautājumu pieņemšanai nepieciešamo divu trešdaļu Saeimas deputātu balsu, Zatlers norādīja - "ZRP nav nekāds mājdzīvnieks, ko var pieradināt", tāpēc partija šajā jautumā nav gatava piekāpties. Zatlers arī pieļāva, ka "Vienotība", kas iepriekš bijusi vienīgais spēks, kas iestājies par tiesiskumu, "vēl nevar pierast, ka ir jauna partija, kas varbūt par tiesiskumu iestājas vēl lielākā mērā".

ZRP ar prezidentu apsprieda arī valodas referenduma jautājumu. Zatlers sacīja, ka Bērziņš bijis augstās domās par ZRP programmas daļu par sabiedrības saliedētību, kā arī pieļāvis, ka partijai būtu jāuzņemas šajos jautājumos virsvadība, un ZRP pauda gatavību to darīt.


Jau ziņots, ka prezidents trešdien
 uzsāka sarunas
ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!