Foto: Saeimas administrācija
No Zatlera reformu partiju (ZRP) ievēlētais un dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas no tās aizgājušais, nu jau neatkarīgais deputāts un sešu deputātu grupas līderis Klāvs Olšteins kļūs par Satiksmes ministrijas (SM) parlamentāro sekretāru, pausts Neatkarīgo deputātu otrdien izplatītajā paziņojumā. Satiksmes ministrija šādu vienošanos npoliedz.

Deputātu paziņojumā norādīts, ka saskaņā ar koalīcijas vienošanos Neatkarīgo deputātu grupa kopā ar "Vienotību" ir uzņēmusies atbildību pār Satiksmes ministriju. Iepriekš Olšteins publiski paudis, ka valdības veidošanas procesā neesot bijis uzstādījuma, ka parlamentārā sekretāra amats pienāktos "šķeltnieku" pārstāvim un tā ir ministra kompetence, kuru izvēlēties par parlamentāro sekretāru.

Satiksmes ministra biroja vadītajs Aivis Freidenfelds portālam "Delfi" norādīja, ka viņam kā biroja vadītajam neesot informācijas un viņš tai arī neesot guvis apstiprinājumu no ministra Aivja Roņa puses, ka starp "Vienotību", Olšteinu, Ministru prezidentu un satiksmes ministru būtu panākta vienošanās par Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra apstiprināšanu.

Taču viņš esot informēts, ka premjeram, satiksmes ministram, "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājam Dzintaram Zaķim un Olšteinam bijusi paredzēta tikšanās, "lai apspriestu sadarbības modeli".

Freidenfelds arī norāda, ka satiksmes ministrs augstu vērtējot "Olšteina enerģiju un izrādīto lielo interesi par satiksmes jomu, kā arī līdz šim pausto atbalstu satiksmes nozarei".

Roņa biroja vadītājs uzsver, ka ministrijas parlamentāro sekretāru pēc ministra ieteikuma amatā apstiprina valdības vadītājs.

Tomēr Neatkarīgo deputātu grupa uzstāj, ka otrdienas rītā divpusējas tikšanās laikā starp Olšteinu un satiksmes ministru Roni ministrs atbalstījis grupas izvirzīto kandidātu SM parlamentārā sekretāra amatam. Konceptuāla vienošanās par šo jautājumu panākta arī ar premjeru Dombrovski, pausts grupas otrdien vakarā izplatītajā paziņojumā.

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Elīna Siliņa uzsver, ka Olšteins pats sevi neesot virzījis parlamentārā sekretāra amatam – viņu pildīt šo pienākumu pārliecinājuši visi neatkarīgie deputāti, pamatojot to ar faktu, ka viņam starp grupas biedriem ir lielākā parlamentārā pieredze.

"Klāvam Olšteinam vienīgajam no mūsu grupas ir pieredze, kas nepieciešama šādam atbildīgam darbam. Ņemot vērā to, ka vēlamies strādāt atbildīgi, pildot savas saistības un pienākumus gan pret koalīciju, gan pret Satiksmes ministriju, mums bija un ir būtiski, lai šo amatu pilda jau ar parlamentāru pieredzi esošs cilvēks," norāda Siliņa.

Viņa arī uzsver, ka parlamentārā sekretāra amats ir viens no veidiem, kā neatkarīgie deputāti var uzņemties pilnvērtīgu politisko līdzatbildību par Satiksmes ministriju.

Grupa arī uzsver, ka "informācija par budžeta neatbalstīšanas draudiem ir nekaunīgi meli". "Neatkarīgā grupa ir un būs stabils valdības sadarbības partneris un atbalstīs 2012. gada budžetu," uzsver deputāti.

Vēl pirms divām nedēļām SM skaidroja, ka SM parlamentārā sekretāra jautājums pašlaik nav aktuāls, un Satiksmes ministrijas piemērs liecina par veiksmīgu darbu bez parlamentārā sekretāra, kuru tuvākajā laikā neesot plānots izraudzīties. Vēl novembra nogalē arī Olšteins laikrakstam "Diena" paudis, ka SM projektus Tautsaimniecības komisijā un Saeimas sēdē parlamentārā sekretāra vietā var aizstāvēt arī deputāti.

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Elīna Siliņa aģentūrai BNS stāstīja, ka esot vairākas kandidatūras uz Satiksmes ministrijas (SM) parlamentārā sekretāra amatu, tiesa, uz šo amatu nekandidējot neviens no sešiem no Zatlera Reformu partijas aizgājušajiem deputātiem.

Otrdien izplatītajā paziņojumā Neatkarīgie deputāti norāda, ka saskaņā koalīcijas vienošanos deputātu grupa nolēmusi SM parlamentāra sekretāra pienākumus uzticēt Olšteinam.

Konceptuāli vienošanās par parlamentārā sekretāra amatu tika panākta iepriekš gan sarunās ar premjeru Valdi Dombrovski (V), gan ar satiksmes ministru Aivi Roni.

Olšteins izvirzījis prioritātes, pie kurām strādās, lai veicinātu Latvijas tranzīta, transporta un loģistikas nozares attīstību un konkurētspēju – jārisina kravas auto rindu problēmas, jāstabilizē situācija nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" finansiālā situācija, bet, treškārt, prioritāte būs Latvijas dzelzceļa izaugsme un kompānijas tarifu politika.

Jau ziņots, ka iepriekš, koalīcijas sarunu laikā Olšteins pieļāva, ka būtu labi, ja kāds grupas pārstāvis varētu kļūt par kādas ministrijas parlamentāro sekretāru. Vēlāk grupa virzīja Galvanovski, taču šī kandidatūra neguva atbalstu, un kopš tā laika amats bija vakants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!