Foto: LETA
Vēsturnieks Inesis Feldmanis atteicies no Latvijas–Krievijas vēsturnieku komisijas vadītāja amata, savas pilnvaras nododot kolēģim Antonijam Zundam, apstiprināja Feldmanis.

"Nevaru bezgalīgi veikt darbu sabiedriskā kārtā divu tik lielu komisiju vadībā. Nolēmu, ka man tas ir mazliet par daudz," sacīja Feldmanis, kurš ir arī Latvijas Vēsturnieku komisijas priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka pats uzrunājis Zundu šim amatam un komisijas vadītāju maiņa notikusi pagājušajā nedēļā. Tomēr Feldmanis neuzskata, ka tas kaut ko mainīs komisijas darbā. "Domāju, ka tuvākā pusotra gada laikā nekas nevar mainīties, jo viss jau ir noteikts, kā jādarbojas, visas darba grupas ir izveidotas," viņš teica.

Feldmanis arī turpmāk būs Latvijas–Krievijas vēsturnieku komisijas loceklis. Viņš pauda viedokli, ka komisijas darbs patlaban ir ļoti labi sākts, ir laba sadarbība ar komisijas līdzpriekšsēdētāju no Krievijas Aleksandru Čubarjanu.

Zunda, kurš līdz šā gada jūlijam bija Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieks vēstures jautājumos, otrdien "Latvijas Avīzei" norādījis, ka nekādas būtiskas maiņas līdz ar personāliju nomaiņu gan nav paredzamas, tomēr Zunda uzsvēra, ka vēlētos precizēt divpusējās komisijas statusu, jo līdz šim tas lielā mērā karājies gaisā.

''Divpusējās komisijas Krievijas locekļi darbojas Krievijas Zinātņu akadēmijas un Izglītības ministrijas paspārnē. Mēs līdz šim darbojāmies it kā pie Valsts prezidenta administrācijas Vēsturnieku komisijas, taču vēlamies lielāku patstāvību – lai mums būtu savs statuss un budžets,'' paskaidroja Antonijs Zunda. Gala vārds šajā lietā gan būs jāsaka Valsts prezidentam Andrim Bērziņam.

Par komisijas izveidi pēc Latvijas prezidenta vizītes Krievijā 2010.gada nogalē paziņoja abu valstu prezidenti. 2011.gada 14.novembrī Maskavā notika pirmā Latvijas un Krievijas vēsturnieku komisijas sēde.

Komisijas sastāvā no Latvijas puses ir vēsturnieki Daina Bleiere, Aleksandrs Ivanovs, Aivars Stranga, Māra Sprūdža, Irēne Šneidere, Jānis Taurēns, Rudīte Vīksne, kā arī Antonijs Zunda un Inesis Feldmanis. Aizsaulē aizgājušā profesora Heinriha Stroda vietā nesen kā desmitais komisijas loceklis apstiprināts Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes docents Valters Ščerbinskis.

Tuvākā Latvijas–Krievijas divpusējās vēsturnieku komisijas apvienotā sēde paredzēta 26.novembrī Rīgā, kad tiks uzklausīts Latvijas un Krievijas pētnieku grupu ziņojums par darbu pie dokumentu krājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!