Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Senāts atstājis negrozītu spriedumu, ar kuru no žurnāla “Kas Jauns” izdevēja piedzīta 1000 latu morālā kaitējuma atlīdzība par prettiesisku tagadējā politiķa, kādreizējā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) šefa Alekseja Loskutova meitas kristību fotogrāfiju publicēšanu.

Ar prasību tiesā pirms dažiem gadiem vērsās juriste, kas bija redzama žurnālā publicētajās kristību fotogrāfijās.

Viņa vēlējās piedzīt no žurnāla izdevēja SIA "Izdevniecība Rīgas viļņi" 9000 latu kompensāciju, norādot, ka līdz ar fotogrāfiju publicēšanu ir noticis viņas tiesību uz privāto dzīvi aizskārums.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa juristes prasību noraidīja, bet Rīgas apgabaltiesa, kurā spriedums tika pārsūdzēts, 2011.gada 26.maijā atzina, ka, publicējot žurnālā „Kas Jauns" prasītājas fotogrāfiju, ir noticis viņas tiesību uz privāto dzīvi prettiesisks aizskārums. Apgabaltiesa par labu prasītājai piedzina arī 1000 latu morālā kaitējuma atlīdzību.

Februāra beigās šai lietai punktu pielika AT Senāts, kas lietu izskatīja paplašinātā sastāvā. Senāts Rīgas apgabaltiesas spriedumu atstāja negrozītu, bet SIA „Izdevniecības Rīgas Viļņi" kasācijas sūdzību noraidīja, portālu "Delfi" informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Senāta spriedums nav pārsūdzams un tas jau ir stājies spēkā, piebilda Kataja. 

Kā teikts zvērinātu advokātu biroja „Eiropas tiesību birojs" interneta mājas lapā, kas bija uzņēmies aizstāvēt prasītājas intereses, AT Senāts, tāpat kā Rīgas apgabaltiesa, interpretējot Latvijas Satversmē un Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību konvencijā garantētās tiesības uz privāto dzīvi, izmantojis Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūrā izstrādātos principus.

Tiesa norādījusi, ka strīdus fotogrāfija uzņemta plašākai sabiedrībai nepieejamā pasākumā, prasītāja nav publiska persona un publicētais prasītājas attēls nav saistīts ar kādu politisku vai citādi sabiedriski nozīmīgu diskusiju, tāpēc iejaukšanās prasītājas privātajā dzīvē nav attaisnojama, teikts biroja interneta mājas lapā publicētajā informācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!