Foto: F64
Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) aicina koalīciju izņemt no piektdienas Ministru kabineta darba kārtības jautājumu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja apstiprināšanu, jo ZZS valde šai jautājumā nav pieņēmusi lēmumu. Ja ZZS aicinājums netiks uzklausīts, ZZS ministri balsos pret jebkādām pārmaiņām, portālam "Delfi" sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

"Tur nevar būt ne runas, ka to šodien skatīs. Ģenerāldirektora noņemšana ir jautājums, kas ir ārpus Finanšu ministrijas kompetences. Par to jāspriež visā valdībā un koalīcijā. Mēs neesam gatavi šodien apstiprināt kādas izmaiņas," sacīja Brigmanis.

Brigmanis uzsvēra, ka ZZS valde par šo jautājumu lems tikai pirmdien. Ja koalīcijas partneri neuzklausīs ZZS iebildumus, tad "mēs neatbalstīsim, jo nav valdes lēmuma".

Savukārt partija "Pilsoniskā savienība" (PS) pilnībā atbalsta Repšes centienus reformēt VID un atjaunot sabiedrības uzticību šai iestādei. PS arī uzskata, ka nav pieņemams kādas politiskās partijas atbalsts konkrētai personālijai iestādes vadībā. Galvenais kritērijs, spriežot par visaugstāko ierēdņu piemērotību amatam, ir profesionālās īpašības un neaptraipīta reputācija, teikts PS paziņojumā.

"Nav pieņemas, ka augstus amatus VID ieņem cilvēki, uz kuriem krīt aizdomas vai kuri pat tiesāti krimināllietās. Tas veicina tiesisko nihilismu valstī un mazina respektu pret valsts iestādēm kopumā," teikts PS paziņojumā.

Portāls "Delfi" jau informēja, ka Finanšu ministrija ir sagatavojusi visus nepieciešamos dokumentus par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja apstiprināšanu, lai tos pēc saskaņošanas ar Tieslietu ministriju šodien iesniegtu izskatīšanai valdības ārkārtas sēdē, tādējādi netiktu traucēta turpmāka VID darbība.

Finanšu ministrs Einars Repše ceturtdien uz dienesta izmeklēšanas laiku atstādināja Jakānu no VID ģenerāldirektora amata. Saeimas kuluāros izskanējis, ka šāda rīcība var kļūt par pamatu valdības krišanai, jo Repšes lēmumam nav koalīcijas partneru atbalsta. Arī Tautas partijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš paziņojis, ka viņa rīcībā nav informācijas par likuma pārkāpumiem no Jakāna puses, bet savstarpējā nepatika nevar būt par iemeslu VID ģenerāldirektora atstādināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!