ZZS Sprūdža auditu 'Vides projektos' nodēvē par 'raganu medībām'  (18)

Delfi

Foto: LETA

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) uzsākto "tīrīšanu" valsts SIA "Vides projekti" dēvē par "raganu medībām".

Paziņojumā medijiem ZZS norāda, ka pārmetumi savienībai par VARAM pakļautībā esošo valsts SIA "Vides projekti" darbību esot "vairāk nekā apšaubāmi". Sprūdža pārmetumus, kas it kā balstīti uz audita rezultātiem, ZZS uzskata par nesaprotamiem.

ZZS norāda, ka uzņēmumam "Vides projekti" katru gadu ir veikta revīzija par gada pārskatu, ko apstiprinājis zvērināts revidents. Tāpēc pārmetumi, ka audits nav veikts vairākus gadus, pilnībā neatbilst patiesībai, norāda savienība.

Daugavas hidroelektrostacijas (HES) projekta finansējumu un tā izlietojumu uzņēmumā apstiprinot saskaņā ar valdības noteikumiem, kas nosaka, kādiem mērķiem un kādā apmērā finansējums pieejams. Tāpat šajos MK noteikumos paredzēta gan saskaņošanas, gan atskaitīšanās kārtība ministrijām un "Latvenergo", uzsver ZZS. Šajos noteikumos ir arī noteikts, ka ir izveidota īpaša komisija, kuras sastāvā darbojas pārstāvji no VARAM, Ekonomikas ministrijas, Zemkopības ministrijas, "Latvenergo", Latvijas Pašvaldību savienības, Daugavas upju baseina konsultatīvās padomes, Lielo aizsprostu biedrības un citi. Šī komisija darbojas pastāvīgi, un auditā minētajā laika posmā no 2009.līdz 2011.gadam ir sanākusi regulāri, norāda ZZS.

Tāpat ZZS pārmet Sprūdžam neētisku rīcību, ieceļot "Vides projektu" valdē partijas biedrus. Turklāt algas jaunajiem valdes locekļiem esot paaugstinātas no 500 uz 1100 latiem mēnesī.

Jau vēstīts, ka VARAM auditā konstatējusi - VAS "Latvenergo" Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbiem un inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas projekta īstenošanai bija piešķīrusi aptuveni 2,8 miljonus latu, no tiem neatbilstoši mērķim valsts SIA "Vides projekti" izmantojuši vismaz 735 000 latu.

VARAM Iekšējā audita departaments valsts SIA "Vides projekti" auditā konstatējis būtiskus pārkāpumus un, iespējams, noziedzīga nodarījuma pazīmes, tādēļ nosūtīs audita rezultātus tiesībsargājošām iestādēm.

Auditā pārbaudīts līdzekļu izlietojums par laikposmu no 2009. līdz 2011.gadam ieskaitot.

Šomēnes Sprūdžs no "Vides projekti" valdes atbrīvoja bijušā vides ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) ilggadējo padomnieku Henriju Avotu, kurš tiek atsaukts arī no Lielupes, Rojas un Skultes ostu valdēm.

18.janvārī Sprūdžs izdeva rīkojumu par valdes locekļu skaita samazināšanu un nomaiņu "Vides projektos". Līdzšinējā uzņēmuma valde atsaukta, jo tās darbībā konstatēta būtiska saimnieciskā neizdarība, kas valstij radījusi vairāk nekā 100 000 latu zaudējumus.

No amatiem atsaukts līdzšinējais "Vides projektu" valdes priekšsēdētājs Ivars Ozoliņš un valdes locekļi Avots un Mārtiņš Jirgens, bet viņu vietā ar ministra rīkojumu iecelti Viziņš un Lisovskis.

Bez ilggadējā valdes priekšsēdētāja Ozoliņa tajā darbojās arī divi ZZS pārstāvji - Latvijas Zaļās partijas biedrs Avots un Latvijas Zaļās partijas biedrs Jirgens, kurš arī ir regulārs ZZS ziedotājs.

Savukārt jaunais "Vides projektu" valdē ieceltais Viziņš ir ZRP Ētikas komisijas vadītājs, viņam ir politologa izglītība. Otrs valdē ieceltais - Lisovskis - Saeimas vēlēšanās ar 23.numuru kandidēja no ZRP saraksta Vidzemē. Viņš ir uzņēmējs ar ekonomista izglītību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!