Foto: F64

Ja Valsts prezidents Raimonds Vējonis izšķirtos valdības veidošanu uzticēt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) nākotnē vēl virzāmajam kandidātam, Ministru kabineta darba plānu veidotu gan politiskā spēka politiķi, gan tas taptu sadarbībā ar koalīcijas partneriem, pauda ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Taujāts par ZZS nostāju tādā strīdīgā jautājumā kā nākotnē teorētiski iespējamā papildu bēgļu uzņemšana, Krauze uzsvēra, ka pašlaik jautājums par papildu patvēruma meklētāju uzņemšanu vairs nav aktuāls un koalīcijas pārstāvjiem šajā lietā ir negatīva pozīcija. Vaicāts, vai, šai lietai aktualizējoties līdz 13.Saeimas vēlēšanām, Latvija ar savu negatīvo pozīciju kādā brīdī nevarētu palikt mazākumā Eiropas Savienībā (ES), kas ilgākā termiņā valstij nebūtu izdevīgi, Krauze uzsvēra, ka šādā kontekstā to nekādi nevar skatīt.

Politiķis akcentēja, ka iepriekš bēgļu uzņemšanas jautājumā tika izmantota dezinformācija, patvēruma meklētāju uzņemšanas jautājumu pilnīgi nepamatoti saistot ar ES fondu pieejamību. Viņš arī norādīja, ka vairākas dalībvalstis ES bēgļu kvotas ir apstrīdējušas Eiropas Savienības tiesā. Ja bēgļu kvotas nākotnē tiktu sasaistītas ar fondu naudas izmaksu, tad aktualizētos jautājums, vai ES var pastāvēt tādā formā kā pašlaik.

Krauze nekomentēja iespējamo rīcību, ja parādītos aicinājums valdības deklarācijā ierakstīt nepieciešamību konkrētā termiņā pāriet uz mācībām skolās tikai valsts valodā. Šis jautājums nav sīkāk izdiskutēts un ar to nepieciešams iepazīties rūpīgāk, pauda politiķis.

ZZS par konkrētām jomām atbildīgie cilvēki varētu sagatavot piedāvājumu citās jomās, piemēram, attiecībā uz pensiju indeksāciju un veselības aprūpes darbinieku atalgojumu. Darba turpināšanu pie pedagogu atalgojuma modeļa izveidošanas politiskais spēks uzskata kā būtisku, un arī šī lieta būtu jāsaskaņo starp partneriem. Politiķis skaidroja, ka topošās valdības deklarācijā būs jānorāda arī no līdzšinējās valdības iekrājušies darbi.

Jau ziņots, ka ZZS, visticamāk, 28.decembrī izvirzīs savu Ministru prezidenta amata kandidātu, par šodien ZZS valdē panākto vienošanos žurnālistus informēja Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

ZZS par savu Ministru prezidenta amata kandidātu vēl būs jāspriež dažādos formātos, taču neoficiāli tiek pieļauts, ka sarunu noslēgumā kā reālākais politiskā spēka premjerministra amata kandidāts varētu būt Saeimas deputāts Māris Kučinskis (ZZS). Publiski gan izskanējuši arī citu kandidātu vārdi.

Kā ziņots, pēc pirmajām politiskajām konsultācijām arvien reālāks kļūst scenārijs, ka tieši ZZS varētu izvirzīt nākamo premjera amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!