Foto: AFP/Scanpix

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un apvienības "Saskaņas centrs" deputāti ceturtdien parakstījuši vēstuli Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim ar lūgumu izvērtēt un sniegt viedokli par iespēju rīkot referendumu jautājumā par Latvijas pievienošanos eirozonai, portālu “Delfi” informēja ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska.

ZZS izlēmusi pie Kūtra vērsties kā pie sabiedrībā atzīta juridiskās domas veidotāja un lūdz viņu "sniegt oficiālu viedokli par iespēju un šīs iespējas juridiski korektu risinājumu, lai varētu virzīt tautas nobalsošanai jautājumu par eiro ieviešanu, tādejādi nodrošinot, ka šāda svarīga jautājuma pieņemšanā piedalās likumdevējs - Latvijas tauta".

Tāpat Kūtrim lūgts sniegt atbildes uz jautājumiem, vai tautas nobalsošanai par eiro ieviešanu Latvijā būtu tiesisks pamats referenduma rīkošanai, vai pievienošanās eirozonai būtu interpretējamas kā būtiskas izmaiņas nosacījumos par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) un Satversmes 68.panta izpratnē nododamas tautas nobalsošanā pēc vismaz puses Saeimas locekļu pieprasījuma. Tāpat lūgts sniegt viedokli par Latvijas pievienošanās eiro valūtai tiesiskajiem aspektiem.

ZZS norāda, ka Kūtris iepriekš minējis būtisku atšķirību starp brīdi, kad notika balsojums par ES paplašināšanu, un šodienu, īpaši uzsverot tiesiska, nevis ekonomiska rakstura izmaiņas. Tāpat Kūtris norādījis, ka "tauta būtu pelnījusi nobalsot par valūtas maiņu, ņemot vērā visus tiesiskos aspektus", kas atbilst arī ZZS viedoklim par tautas tiesībām referendumā lemt par šādu Latvijas valstij nozīmīgu jautājumu.

ZZS arī piekrīt Kūtra konstatētajam trūkumam, ka, iestājoties ES, neviens Latvijas sabiedrībai nepaskaidroja, ka šāds solis perspektīvā var nozīmēt arī atteikšanos no nacionālās valūtas. 

Arī politiskās apvienības „Saskaņas centrs" 11. Saeimas frakcijas deputāti parakstījuši Kūtrim adresētu  vēstuli „Par Latvijas pievienošanos eiro valūtai", kurā opozīcija izsaka atbalstu viņa iepriekš paustajam viedoklim, ka tauta būtu pelnījusi nobalsot par valūtas maiņu.

Opozīcija arī lūdz ST priekšsēdētāju sniegt informāciju, vai ir likumisks pamats referenduma rīkošanai par eiro ieviešanu.

Latvija eirozonai paredzējusi pievienoties 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!