Foto: F64
Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) savu atbildi apvienībai "Vienotība" par dalību četru partiju koalīcijā sniegs tikai pirmdienas vakarā, kas ir galīgais termiņš, līdz kuram premjers Valdis Dombrorvskis ("Vienotība") lūdza partijas paust savu nostāju.

Par šādu ZZS pozīciju savienība piektdien informēja Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kurš uzsācis konsultācijas ar 10.Saeimā ievēlētājiem spēkiem.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem skaidroja, ka šobrīd visas ZZS ietilpstošās partijas apspriež "Vienotības" piedāvājumu, jo tas esot pilnīgi jauns un ZZS valde par to lems pirmdien vēlā pēcpusdienā.

Gan Brigmanis, gan citi ZZS līderi atzina, ka savu personīgu viedokli par "Vienotības" piedāvājumu nepaudīs, jo būtiskākais ir tas, ko izlems partijas. ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" pārstāvis Guntis Blumbergs uzsvēra, ka ZZS no pirmās pēcvēlēšanu dienas piekritusi, ka visas sarunas par koalīcijas veidošanu vada "Vienotības" premjera amata kandidāts Dombrovskis un viņa ceturtdien saņemtā vēstule ir pirmais oficiāli noformētais piedāvājums.

Gan Brigmanis, gan Blumbergs sacīja, ka par Vienotības" jauno piedāvājumu neesot pārsteigti, jo "šai pasaulē mūs nekas vairs nevar pārsteigt". ZZS pārstāvji arī prezidentam atzina, ka respektē vēlēšanu uzvarētāju tiesības izvirzīt premjera amata kandidātu – Dombrovski, tāpēc pašas ZZS šim amatam izvirzīto Ventspils mēru Aivaru Lembergu nominēt neaicināja.

Jau ziņots, ka "Vienotība" ceturtdien valdes sēdē izlēmusi uzrunāt trīs partijas – Zaļo un Zemnieku savienību, "Saskaņas centru" un apvienību VL-TB/LNNK – par četru partiju koalīcijas veidošanu uz līdzvērtīgiem nosacījumiem visiem partneriem. Piedāvātais sadarbības projekts paredz arī vienoties par "tabu" jautājumiem – valsts valodas statusu, pilsonību un nepilsoņu tiesībām, kuru cilāšana ļautu premjeram pieprasīt "vainīgā" politiskā spēka ministru demisiju.

SC uz "Vienotības" aicinājumu piedalīties nākamās valdības veidošanā jau pauda gatavību atbalstīt Ministru prezidentu parlamentā un valdībā, pirms tam vienojoties par kopīgiem veicamiem darbiem.

Savukārt Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" par turpmāko rīcību saistībā ar jaunās koalīcijas izveidi lems valdes sēdē piektdien. Tomēr "tēvzemiešu" Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats gan pauda, ka "Vienotības" piedāvājums "Saskaņas centram" (SC) ir dīvains, ņemot vērā SC negatīvo balsojumu par Latvijas dalības pagarināšanu misijā Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!