Foto: F64

Rīgas domes Auditu un revīzijas pārvalde trešdien sāks auditu pašvaldības Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldē, kuras vadītājas Ārijas Stabiņas kabinetā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pirmdien vēlu vakarā veica kratīšanu.

Par to otrdien no rīta žurnālistiem pastāstīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Viņš norādīja, ka kopš 2009.gada Dzīvokļu pārvalde piešķīrusi aptuveni 2800 dzīvokļus, no tiem aptuveni 150 dzīvokļi piešķirti ārpus kārtas. Tieši lēmumi par šo dzīvokļu piešķiršanu varētu būt "riska grupa", un lemjot par tiem varētu būt pieļauti kādi pārkāpumi.

Audits ilgs aptuveni mēnesi, un pašvaldība pārbaudīs, vai pēdējo trīs gadu laikā pārvaldē nav bijuši "vingrinājumi ar pašu dzīvokļu rindu", sacīja mērs.

Ušakovs gan uzsvēra, ka dzīvokļu piešķiršanas sistēma ir strikti reglamentēta un to nevarot vienkārši apiet.

Pagaidām KNAB domei nekādu informāciju par kratīšanas iemesliem nav sniedzis. Ušakovs arī paudis izbrīnu, kāpēc kratīšana notikusi vēlu vakarā.

Dzīvokļu pārvaldes darbu nolemts auditēt, jo dzīvokļu piešķiršana ir Stabiņas galvenais pienākums, un, ja KNAB ir veicis kratīšanu viņas kabinetā, iespējams, tas saistīts ar viņas darbu, skaidroja Rīgas domē.

Stabiņa otrdien nav ieradusies darbā, līdz ar to arī viņas paskaidrojumi par notikušo nav zināmi, informēja domē.

Savukārt domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko otrdien Mājokļu un vides departamentam uzdevis sagatavot un ievietot departamenta interneta vietnē www.mvd.riga.lv pilnīgu informāciju par brīvajiem dzīvokļiem, kurus pašvaldība var piedāvāt izīrēšanai.

"Patlaban ar brīvo dzīvokļu sarakstu var iepazīties tikai departamentā. Ir nepieciešams šo informāciju publiskot, lai ikviens interesents var redzēt, kur atrodas šie brīvie dzīvokļi, kāds ir to plānojums un labiekārtojuma līmenis. Esmu arī uzdevis pievienot klāt vizuālos materiālus un fotogrāfijas. Tas būs vēl viens pasākums, kas reāli mazinās iespējamos korupcijas riskus," skaidro Stepaņenko.

Vienlaikus Stepaņenko ir uzdevis paplašināt Dzīvokļu pārvaldes komisiju, kura lemj par personu reģistrēšanu dzīvokļu rindā, paredzot arī Rīgas domes deputātu iekļaušanu tās sastāvā. Pašlaik lēmumus par dzīvojamo telpu izīrēšanu pieņem Rīgas domes Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisija, kuras sastāvā ir deputāti no visām Rīgas domē ievēlētajām partijām.

Jau vēstīts, ka KNAB darbinieki pirmdien vakarā veica kratīšanu Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldē, ziņoja Latvijas Radio. Departamenta vadība Latvijas Radio apstiprināja, ka kratīšana notikusi Dzīvokļu pārvaldes ilggadējās vadītājas Ārijas Stabiņas kabinetā. Ar pašu Stabiņu radio sazināties nav izdevies, viņas telefons ir izslēgts.
Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvalde realizē pašvaldības palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājumu risināšanā, uztur "dzīvokļu rindu" un reģistrē tajā iedzīvotājus, uzskaita pašvaldības īpašumā, valdījumā, lietošanā un nomā esošās dzīvojamās telpas, veidojot atsevišķu brīvo, izīrēto un patvarīgi aizņemto dzīvojamo telpu reģistru. Tāpat pārvalde izskata iesniegumus par personu uzņemšanu dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajās sabiedrībās (dzīvokļu īpašnieku biedrībās) un pilda citas funkcijas.

Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē pieejamā Stabiņas 2011.gada valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka viņas alga par Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta priekšnieces pienākumiem bijusi 16 809 lati, bet par darbu Rīgas domes Dzīvojamo māju privatizācijas komisijā viņa saņēmusi 2812 latus. Stabiņas parādsaistības bijušas 4999 lati. Viņas īpašumā ir zeme un dzīvojamā māja Ādažu novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!