Foto: F64
Ambiciozie māju celtniecības plāni pašvaldības finanšu uzraudzītājiem likuši šaubīties par Rīgas domes (RD) un tās kapitālsabiedrības "Rīgas Pilsētbūvnieks" spēju pildīt saistības. Tas kļūst par iemeslu, kādēļ kavējas līdzekļu pārskaitīšana Dienvidu tilta trešās kārtas pabeigšanai, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Pirms diviem gadiem Dienvidu tilta celtniecību apturēja, atliekot projekta pabeigšanu uz labākiem laikiem. Tie pienāca šogad, kad noslēdzās celtniecības darbu konkurss un Rīgas dome nolēma pieņemt piedāvājumu Valsts kasē ar zemām procentu likmēm aizņemties 17 miljonus latu celtniecības darbiem.

Marta sākumā Finanšu ministrijas (FM) Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome ļāva aizņemties, tomēr vēl līdz šim finanšu līdzekļi nav pārskaitīti. Lai tiktu pie jaunās naudas Dienvidu tiltam, Rīgas domei jāizpilda vairāki mājasdarbi.

"Saprotot, ka ir uzņemtas tik augstas saistības, mums ir jāsaprot, vai pirmkārt šajā saistību grafikā ir iekļauti visi šie pieņemtie lēmumi par RD līdzdalību būvniecības projektos un ir jābūt pilnīgai pārliecībai par to, ka RD būs spējīga pilnībā šīs saistības pildīt," paudusi FM Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Jolanta Plūme.

Šobrīd Rīgas domes saistību apjoms jau ir tuvu maksimāli pieļaujamajam, kas nozīmē, ka tai saistību dzēšanai vajadzīgi gandrīz 20% no gada ieņēmumiem. Paskaidrojumi prasīti galvenokārt par grandiozajiem mājokļu celtniecības projektiem. Domei jākliedē bažas par esošo resursu izlietojumu un pilsētas spēju pildīt saistības. Rīgai prasīts arī apliecinājums, ka pašvaldības manta netiek izšķērdēta.

RD Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse uzskata, ka RD, atsakoties no dažiem projektiem un sakārtojot dokumentāciju, FM bažas spēs kliedēt. Pēc pieprasītajiem paskaidrojumiem "Rīgas Pilsētbūvnieks" jau atteicies no vairāk nekā 16 miljonu vērta projekta Pļavniekos, bet grandiozā mājokļu programma tiekot pārrakstīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!