"Ministram vai politiskai amatpersonai ir jāatbild par to, ko tā var ietekmēt," sarunā par politisko atbildību videotiešraidē "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja Eiropas Savienības (ES) tiesas tiesnesis Egils Levits.

"Pilsētas galva ir politiska amatpersona. Viņš atbild par to, ko var ietekmēt. Viņš var ietekmēt it sevišķi sistēmu. Respektīvi, ja ir sistemātiskas kļūdas, kas pieļauj korupciju, izsaimniekošanu un tā tālāk, tādā gadījumā tas ir politiskās atbildības līmenis," uzsvēra ES tiesas tienesis, piebilstot, ka "tas vēl nekādā ziņā nav saistīts ar kriminālās atbildības līmeni".

"Tas nozīmē, ka politiskajai amatpersonai pēc savas labākās sirdsapziņas un labākajām spējām ir šīs sistēma jāoptimizē," skaidroja Levits. Savukārt Valsts kontroliere Elita Krūmiņa uzsvēra, ka domes vadītāja atbildībā ir izveidot iekšējās kontroles sistēmu, "kas ietver visus elementus, kas nodrošinātu to, ka šī darbība ir likumīga un lietderīga".

Turpinot runāt par atbildību, Levits atgādināja, ka sava atbildības tiesa ir arī opozīcijai. Tās atbildība ir "uzraudzīt valdošo vairākumu sistēmiski, regulāri un padziļināti". ES tiesas tienesis gan atzina, ka ar "maziem trikiem" koalīcija mēdz opozīciju nobīdīt malā. Piemēram, domes sēdē izskatāmo jautājumu paketi opozicionāri mēdz saņemt tikai dienu pirms sēdes, kas neļauj pagūt viņiem iedziļināties visos jautājumos.

Visu sarunu par tiesiskumu, saimnieciskumu un valsts pārvaldību, kurā piedalījās valsts kontroliere Elita Krūmiņa un Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits, iespējams redzēt te:

Ziņots, ka iepriekš intervijā Rīgas mērs Niks Ušakovs (S) atzina, ka, runājot par tā dēvēto Zolitūdes traģēdiju, kad sabruka lielveikala "Maxima" griesti, viņš morāli par to būs atbildīgs līdz mūža beigām, taču, ja tiek runāts par apsūdzēto Rīgas būvvaldes darbinieku atbildību un domes neizdarību, tad būtu jāsagaida tiesas lēmums.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Visu projekta laikā plānoto interviju un diskusiju kalendārs pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!