Foto: F64
Sešu sarakstu pārstāvji pieņēmuši lēmumu iesniegt Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) sūdzību, ar lūgumu anulēt 3.jūnijā notikušo Rēzeknes pilsētas domes vēlēšanu rezultātus un izsludināt jaunas vēlēšanas.

Sūdzību parakstījuši "Latvijas Krievu savienības", "No sirds Latvijai", apvienības ""Latgales partija", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", partijas "Vienotība" un "Latvijas Reģionu Apvienība", "Latvijas attīstībai", politiskā partija "Alternative" pārstāvji.

Kā norādīts paziņojumā presei, 3.jūnijā visā Latvijā notika pašvaldību vēlēšanas. Pilsētas domi vēlēja arī Rēzeknē, kur kopumā vēlēšanās piedalījās 11 saraksti.

"Pēc vēlēšanu rezultātu saskaitīšanas 3. jūnija naktī kļuva skaidrs, ka rezultāts ļoti atšķiras no gaidītā. Pētot jau svētdienas vakarā vēlēšanu procesa gaitu, dažu sarakstu pārstāvji ir konstatējuši, ka ir pieļauti daži pārkāpumi, sakot no vēlēšanu procedūras šaubīgiem gadījumiem līdz masveida balsu pirkšanas," teikts paziņojumā.

Sīkāk pieļautos pārkāpumus paziņojuma autori nekonkretizē, bet piedalīties preses konferencē, kas tiks rīkota ar kandidātu sarakstu pārstāvjiem, kuri izlēmuši iesniegt sūdzību CVK.

Preses konference notiks piektdien, 9. jūnijā, pulksten 11, viesnīcā "Latgale", Rēzeknē.

Paredzēts, ka preses konferencē tiks izskaidrots kādi, pēc iesniedzēju domām, bija pārkāpumi un kāds ir tālākais rīcības plāns. Paziņojumā norādīts, ka "tieši nopirkto balsu dēļ izgāzās pilsētas domes vēlēšanas 2005. gada 12. martā – CVK nolēma rīkot atkārtotu balsojumu".

Jau vēstīts, ka vislielāko vēlētāju atbalstu Rēzeknē saņēmis pašreizējais domes vadītājs Aleksandrs Bartaševičs ("Saskaņa"), pie kura vārda "+" zīmi ievilkuši 4790 vēlētāju. Citu Rēzeknes domē ievēlēto partiju līderi nav saņēmuši vairāk par 826 plusiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

"Saskaņa" Rēzeknē guvusi vislielāko vēlētāju atbalstu. Par šo partiju nobalsojuši 59,03% jeb 6912 vēlētāju, kas partijai dos deviņus deputāta mandātus. Bartaševičs saņēmis 4790 plusu un 147 svītrojumus, kopumā gūstot 11555 balsu. Savukārt "Saskaņas" otrais numurs Rēzeknē – Lidija Ostapceva – saņēmusi 968 plusus, bet svītrota 471 reizi, kopumā saņemot 7409 balsu.

Divas deputāta vietas ar 12,18% jeb 1426 Rēzeknes domē ieguvis "Latgales partijas", Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Vienotības" apvienotais saraksts, kura līderis, pašreizējais domes deputāts Edmunds Teirumnieks saņēmis 826 plusu un 77 svītrojumus, kas kopumā viņam dod 2175 balsu. Otrs populārākais no šī saraksta bijis tā ceturtais numurs – pašreizējais domes deputāts Jāzeps Korsaks – kurš svītrots 109 un ar "+" atzīmēts 544 reizes, liecina provizoriskie rezultāti.

Savukārt par saraksta "Vienota Rēzekne" populārāko kandidātu izrādījies saraksta līderis un pašreizējais domes deputāts Igors Lucijanovs, kurš saņēmis 302 plusu un svītrots 94 reizes, kopumā iegūstot 972 balsis. Par "Vienota Rēzekne" nobalsojuši 764 jeb 6,52% vēlētāju.

Arī "Zaļo un Zemnieku" savienība Rēzeknē pārvarējusi 5% barjeru, iegūstot 890 jeb 7,60% vēlētāju balsu, kas partijai dos vienu vietu domē, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Visvairāk plusu šajā partijā saņēmis saraksta līderis Juris Guntis Vjakse, kuram plusu ievilkuši 311 vēlētāji, bet viņu svītrojuši 93, kopumā kandidātam nodrošinot 1108 balsis.

5% barjeru Rēzeknē nepārvarēja septiņi saraksti: "Eiroskeptiķu rīcības partija", "Latvijas Krievu savienība", "Savienība Latgale sirds", "No sirds Latvijai", "Latvijas Reģionu apvienības", "Latvijas attīstībai" un "Alternative" apvienotais saraksts, "Apvienība iedzīvotāji" un "Vienoti Latvijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!