Foto: LETA

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) ir strādājusi, lai Latvijas PSR Valsts drošības komitejas dokumenti (tā sauktie "čekas maisi") un Latvijas Komunistiskās partijas dokumenti tiktu publicēti interneta vietnē. Nacionālās deputātes Ineses Laizānes vadītā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija un tās darba grupa deputāta Ritvara Jansona vadībā ir sagatavojusi attiecīgu likumprojektu, kuru otrajā lasījumā Saeimā paredzēts pieņemt 20. septembrī.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izstrādātais likumprojekts "Grozījumi likumā "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" paredz visu LPSR VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam mūžīgai glabāšanai. No Satversmes aizsardzības biroja arhīvā nonāks arī līdz šim publiski nepieejamie VDK dokumenti. Sabiedrības interesēs LPSR VDK informatoru un ārštata darbinieku kartotēkas ar paskaidrojumiem jau šogad tiks publicētas interneta vietnē un būs ikvienam brīvi pieejamas arhīvā. Šogad un 2019. gadā tiks publicēti dokumenti par LPSR VDK darbiniekiem, Latvijas Komunistiskās partijas dokumenti, kas parāda VDK un komunistu partijas mijiedarbību, kā arī citu LPSR VDK un Latvijas Komunistiskās partijas dokumentu plašs klāsts.

Nacionālā apvienība jau 11. Saeimā iestājās par čekas maisu publicēšanu. 2017. gada decembrī Nacionālā apvienība Saeimā izvirzīja iniciatīvu VDK un Komunistiskās partijas dokumentus publicēt 2018. gadā. Ja tobrīd iniciatīvai būtu Saeimas vairākuma atbalsts, dokumentu publicēšana notiktu daudz ātrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!