Foto: DELFI

Līdz ar virkni divpusējo tikšanos trešdien sperts plats solis uz priekšu, lai Latvijā varētu tikt izveidota valdība, tā pēc tikšanās ar trim politiskajiem spēkiem atzina "Attīstībai/Par!" līderis Juris Pūce.

Trešdien "Attīstībai/Par!" visas dienas garumā tikās ar vairākiem politiskajiem spēkiem, lai turpinātu darbu pie nākamās valdības veicamo darbu sarakstu. Politiskais spēks tikās ar "Jauno Vienotību", Jauno konservatīvo partiju (JKP) un darba dienas noslēgumā – ar Nacionālo apvienību (NA).

"Es visu sarunu norisi vērtēju ļoti pozitīvi. Manuprāt, esam spēruši platu soli uz priekšu, lai Latvijā varētu tikt izveidota valdība," darba dienas noslēgumā pauda Pūce.

Vaicāts, vai veicamo darbu saraksts vairāk papildināts nekā svītrots, politiķis atbildēja apstiprinoši. Kā atklāja "Attīstībai/Par!" līderis, "ar relatīvi lielākām bažām" viņš gājis tieši uz tikšanos ar NA. "Nav jau nekāds noslēpums, ka mūsu organizāciju starpā pastāv ideoloģiskas atšķirības un būs daudz jautājumu, par ko mums būs jārunā," situāciju iezīmēja Pūce. Taču saruna izvērtusies kā "ļoti laba".

"Mums tiešām bija detalizēta saruna par sagatavoto potenciālu darbu sarakstu," turpināja politiskā spēka līderis. "Mēs spējām izrunāt nozīmīgus jautājumus, kas saistīti ar demogrāfiju, reģionālo reformu, enerģētiku, klimata pārmaiņām un atrast ļoti daudz kopsaucējus."

Arī NA līderis Raivis Dzintars norādīja, ka "saruna 99% bija par programatiskām lietām". Sarunas gaitā politiskie spēki mēģināja saprast, kuros jautājumos abu spēku uzskati ir līdzīgi un kuros atšķirīgi.

Ziņots, ka jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!". Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" gatavo valdības deklarācijas projektus. Katra partija gatavo savu deklarācijas uzmetumu. Plānots, ka tajā būs apkopoti gan nākamās valdības uzdevumi, gan mērķi, gan vērtības.

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā JKP pirmā nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

NA biedri dažādos formātos piedāvājumu apsprieda līdz trešdienas pēcpusdienai. Savukārt partija "KPV LV" izteikusi kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās. Arī tā piedāvājumam nav teikusi ne "jā", ne "nē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!