Foto: Shutterstock
13. Saeimas un jaunās valdības viena no darba prioritātēm būs tiesiskuma stiprināšana, tostarp maksātnespējas uzraudzības veicināšana, tā pēc "Attīstībai/Par!" iniciatīvas notikušajā sanāksmē par tiesiskumu pirmdien vienojušies četri 13. Saeimā ievēlētie politiskie spēki.

Sanāksmē piedalījās pārstāvji no "Jaunās Vienotības", Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS). Šī ir trešā valdības veidošanas tematiskās darba grupas sēde. Ceturtdien politiskie spēki apsprieda veselības aprūpes reformu un piektdien reģionālo reformu.

Lai gan sākotnēji bija plānots, ka sanāksmēs piedalīsies visi 13. Saeimā ievēlētie politiskie spēki, izņemot "Saskaņu", partija "KPV LV" un Jaunā konservatīvā partija (JKP) iepriekš paziņoja, ka grupu darbā nepiedalīsies.

"Attīstībai/Par!" līderis Juris Pūce pēc sanāksmes informēja, ka visi klātesošie politiskie spēki atzinuši, ka tieši tiesiskums būs viena no prioritātēm nākamās Saeimas un valdības darbā.

Sēdē pārrunāti tādi jautājumi kā maksātnespēja un tās regulējuma nepieciešamās izmaiņas; tiesu darba organizācija; tiesu procesu ātrums un kvalitāte; tiesu lēmumu kvalitāte; kā arī finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas procesi.

Kā uzsvēra Pūce, politiskie spēki vienojušies, ka jāturpina paplašināt to personu loks, kas var vadīt maksātnespējas procesu. Taču vienlaikus ir jānodrošina atbilstoša uzraudzība pār maksātnespējas procesiem.

Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Jānis Iesalnieks atzinīgi novērtēja to, ka potenciālie sadarbības partneri atzinuši – ne viss, kas notiek tieslietās, "ir slikti". Viņš atgādināja, ka šāda retorika tika uzturēta pirms Saeimas vēlēšanām. Viņš atzīmēja, ka darba grupā pārrunāts – maksātnespējas uzraudzība ir tas virziens, kurā darbs būtu jāturpina.

Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" pārstāve Inese Lībiņa-Egnere atzīmēja, ka runāts arī par tiesnešu algu pieaugumu no 2019. gada 1. janvāra atbilstoši Satversmes tiesas spriedumam, kā arī par "Moneyval" ziņojumu par Latviju.

Viņa uzsvēra, ka sanāksmē par tiesiskumu būtu nepieciešams pieaicināt arī partiju "KPV LV" un JKP pārstāvjus, jo tieši šie politiskie spēki priekšvēlēšanu laikā pievērsuši uzmanību tiesiskuma jomai.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka, turpmāko politisko konsultāciju procesu bija plānots organizēt sešu tematisko grupu formātā, kura piedalītos visas 13. Saeimā ievēlētās partijas, izņemot partiju "Saskaņa". Lai gan divi no sešiem potenciālajiem valdību veidojošajiem politiskajiem spēkiem atteikuši savu dalību tematiskajās grupās, tās nav atceltas.

Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā arī "KPV LV" paziņoja, ka nepiedalīsies valdības veidošanas tematiskajās grupās. Tāds politiskā spēka lēmums sekoja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) paziņojumam, ka šī partija iepriekšminēto grupu darbā nepiedalīsies, ja šajā procesā dalību ņems ZZS.

Jau ceturto nedēļu partijas turpina valdības veidošanas sarunas. Otrdien norisināsies potenciālo Ministru prezidenta amata kandidātu tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Viņš pērnās nedēļas izskaņā pauda kritiku, ka 13. Saeimā ievēlēto partiju darbs pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtējams kā neapmierinošs.

Līdz šim aizvadītas 30 tikšanās reizes, kurās ir piedalījušies vismaz divu politisko spēku pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!