Foto: Saeimas administrācija
Ministru amatos būtu jāizvēlas tie cilvēki, kuri Saeimas vēlēšanās jau ir guvuši sabiedrības atbalstu un ievēlēti parlamentā, uzskata politikas zinātņu doktore Daina Bāra.

Eksperte piekrīt Valsts prezidenta Andra Bērziņa paustajam, ka ministriem jābūt profesionāliem cilvēkiem, kas jau ir darbojušies valsts pārvaldē un ir pieredzējuši savas nozares pārstāvji. Viņasprāt, nav lietderīgi par ministriem iecelt cilvēkus, kuriem ir nepieciešams laiks, lai apgūtu nozari. Svarīgi arī ir iecelt tādus cilvēkus, kas Saeimas vēlēšanās ir guvuši sabiedrības atbalstu, proti, ir ievēlēti parlamentā.

"Ir pietiekami daudz pašreizējo ministru, kas ir saņēmuši sabiedrības atbalstu, un to vajadzētu izmantot," teica Bāra.

Prognozējot jaunās valdības veidošanas procesu, viņa pauda pārliecību, ka tam nevajadzētu būt ilgam, un vēlams būtu, ja jaunās valdības sastāvs jau būtu zināms uz jaunās Saeimas pirmo sēdi 4.novembrī. "Uzskatu, ka kavēties nedrīkst, it īpaši ņemot vērā, ka koalīcijas pamatā būs iepriekšējais valdības sastāvs," noteica eksperte. Tomēr procesa ilgums būšot atkarīgs no partiju vēlmēm.

Koalīcijas sastāvam vajadzētu būt tādam pašam, kā līdz šim. Proti, nevajadzētu to papildināt ar jaunām partijām, jo tas var radīt nevajadzīgas domstarpības ministriju sadalē. Lai gan plašāka koalīcija nav nekas slikts, no otras puses, tas nozīmē sarežģītāku rīcības saskaņošanu. Jāņem arī vērā, ka esošā koalīcija jau ir sastrādājusies un tā ir saņēmusi sabiedrības atbalstu arī šajās vēlēšanās. Mazāks partiju skaits arī disciplinētu tās.

Komentējot iespēju Latvijas reģionu apvienībai pievienoties koalīcijai, Bāra atzina, ka patlaban neredz šī politiskā spēka vīziju, ko tā grib darīt. Neesot arī noslēpums, ka katra partija ienāk ar saviem uzdevumiem un vēlmēm, un ir vajadzīgi arī cilvēki, kuri šos uzdevumus īsteno. Ja koalīcijā ir vairāk partneru, tas nozīmē cīņu par amatiem, kas ne vienmēr ir laba, jo nevajadzīga sāncensība arī nav vēlama.

Jau ziņots, ka, sākoties pirmajām konsultācijām par jaunās valdības izveidi, koalīcijas partneri jau neoficiāli pauduši savas vēlmes attiecībā uz atbildības jomu sadali jaunajā valdībā.
Pašlaik gan precīzs jomu sadalījums vēl nav skaidrs, tomēr partijas jau informējušas savus partnerus par ministrijām, uz kuru vadību vēlas pretendēt.

Vakar sākās partiju divpusējās tikšanās, jo Valsts prezidents Andris Bērziņš šonedēļ devis laiku partijām savstarpējām konsultācijām. Bērziņš jautājumu par valdības veidošanu ar politiskajām partijām pārrunās nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!