Foto: Publicitātes attēls
Tā kā Finanšu ministrijas nodokļu reformas pamatnostādnēs ir iestrādātā iecere nodokļu reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu, kas atsauksies uz akcizēto preču gala cenu, ir jāatminas gan Latvijas, gan citu valstu pieredze – šādas izmaiņas palielina kontrabandas pieauguma risku. Līdz ar to tiesībsargiem būtu jāgatavojas saasināt cīņu ar akcizēto preču kontrabandistiem, pievēršot pastiprinātu uzmanību robežām.

Vairāku nozaru uzņēmēji, to skaitā gan lauksaimnieki, gan pasažieru pārvadātāji jau pauduši satraukumu, ka akcīzes nodokļa celšana ir saistīta ar dažādiem riskiem un var negatīvi ietekmēt uzņēmējdarbību. Ar akcizētajām precēm strādā daudz uzņēmumu, kas ir starp lielākajiem nodokļu maksātājiem valstī. Jau šobrīd ar akcīzes nodokļa iekasēšanu nesokas tik labi, kā iecerēts – kā liecina jaunākie VID statistikas dati par nodokļu iekasēšanu, kaut arī kopumā šā gada pirmajos trijos mēnešos valsts budžetā iekasēts par 1,1% vairāk nekā plānots, vienlaikus akcīzes nodoklis minētajā laika periodā iekasēts 202,545 miljonu eiro apmērā, kas ir par 0,2% mazāk, salīdzinot ar plānoto.

VID skaidro, ka akcīzes nodokļa ieņēmumu plāna neizpildi 2017.gada pirmajā ceturksnī galvenokārt ietekmēja neprognozēta akcīzes nodokļa ieņēmumu par tabakas izstrādājumiem samazināšanās, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo periodu, par 0,37 miljoniem eiro jeb 0,9%, kas skaidrojama ar patēriņa samazināšanos. Periodā par kuru nodoklis maksājams 2017.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, patēriņam nodotais cigarešu daudzums samazinājies par 3,9% un cigāru un cigarellu daudzums samazinājies par 9,9%. Jāatgādina, ka cigarellām akcīzes nodoklis pieauga par 36%, bet šāds solis acīmredzami nav devis cerētos papildus līdzekļus valsts budžetā.

Latvijas iepriekšējā pieredze liecina, ka kontrabanda, ko pēdējos gados tiesībsargiem izdevies sekmīgi apkarot, Latvijā piedzīvoja uzplaukumu tieši pēc tam, kad strauji – par 30% – tika pacelts akcīzes nodoklis tabakai, neizvērtējot riskus – pirktspējai atbilstošu pieprasījuma kāpumu pēc lētām cigaretēm no trešajām valstīm, kā arī tiesībsargājošo iestāžu gatavību un kapacitāti koordinētai kontrabandas apkarošanai, norāda Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija. Iepriekš, pēc straujā akcīzes nodokļa kāpuma, legālais tirgus samazinājās gandrīz uz pusi, un valsts zaudējumi budžeta ieņēmumos bija ap 90 miljoniem eiro.

Atbilstoši VID datiem tabakas akcīzes nodoklī katru mēnesi tiek iekasēti aptuveni 14 miljoni eiro, kas gadā valsts budžetu papildina par vidēji 170 miljoniem eiro. Gan Latvijas, gan citu valstu pieredze, paceļot akcīzes nodokli, liecina, ka līdz ar nodokļu pārmaiņām varētu saasināties pieprasījums pēc kontrabandas precēm, kas jau šobrīd valstij rada ap 70 miljonus eiro zaudējumus gadā neiekasēto nodokļu veidā.

Arī degvielas tirgotāji izteikušies, ka akcīzes nodokļa palielinājums var nozīmēt klientu zaudēšanu par labu Lietuvai un draud veicināt nelegālā tirgus attīstību. Pērn pēc Igaunijas degvielas akcīzes nodokļa pacelšanas klientu pieplūdumu no kaimiņvalsts

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!