Foto: Publicitātes attēls
Agrāk kontrabandisti investēja ievērojamus līdzekļus tehnoloģijās, bet pēdējā laikā tiesībsargi novērojuši noziedzīgās pasaules atteikšanos no tehnoloģiju izmantošanas, piemēram, mobilajiem telefoniem, lai tādējādi mēģinātu izvairīties no noķeršanas.

Kopumā, attīstoties informācijas tehnoloģijām un tehniskajiem līdzekļiem, organizētā noziedzība iegulda milzīgus līdzekļus savā darbībā, lai attīstītos, īpaši tas attiecināms uz finanšu noziegumiem. Vienlaikus tehnoloģiju laikmets ir iespēja arī tiesībsargiem vieglāk izskaitļot, atklāt un notvert noziedzniekus, tāpat izmantojot tehnoloģijas. Cigarešu kontrabandas un muitas noziegumu sfērā jaunākās tiesībsargu atklātās tendences liecina par citu ainu – likumpārkāpēji spēruši soli atpakaļ, atgriežoties pie pārbaudītām vērtībām, iespēju robežās atsakoties no tehnoloģiju izmantošanas.

Laikā, kad bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras darbinieks Edvards Snoudens nopludināja slepenu informāciju par ASV izlūkdienestu informācijas vākšanas metodēm, Krievijas Federālais drošības dienests nolēma īpaši slepenu dokumentu sagatavošanai izmantot rakstāmmašīnas. Līdzīgi kā Kremļa drošības dienesti pārgāja uz mašīnrakstīšanu, tagad arī cigarešu kontrabandisti biežāk komunicē klātienē bez mobilajiem telefoniem, cenšas neatstāt noziedzīgās pēdas virtuālajā vidē, tiekas savās, drošās, pārbaudītās teritorijās, kas gan aprīkotas ar modernākajām novērošanas iekārtām, signalizāciju, apsardzi.

Tiesībsargi atklāj, ka ierasta prakse cigarešu kontrabandas noziegumos ir GPS raidītāju izmantošana nelegālo smēķu pārvietošanai. Sevišķi raksturīgi tas ir kontrabandas cigarešu kravām, kas tiek slēptas ogļu vagonos. Piemēram, noziedzīgajai grupai, kuras darbība tika apturēta pirms pāris gadiem, bija barvedis, kas labi pārzināja dzelzceļa infrastruktūru, turklāt bija noalgojis bijušos dzelzceļa darbiniekus, kas zināja dzelzceļa maršrutu no Baltkrievijas līdz Rīgai, ieskaitot iespējamās vietas kontrabandas piegādēm, kur vilciens samazina ātrumu maršruta īpatnību dēļ.

Grupā darbojās brigāde, kas brauca uz Polocku Baltkrievijā, kur apstājās vilciens ar akmeņoglēm. Kontrabandas cigaretes tika ieraktas oglēs, veidoti uzbērumi, bet pie cigarešu saiņiem tika piestiprinātas GPS iekārtas. Tikmēr kontrabandas organizatori mierīgi sēdēja savā mītnē un attālināti sekoja līdzi vilciena kustībai. Vismazāk šajā brīdī kontrabandisti domā par produkta transportēšanas prasībām un kvalitāti. Var tikai iedomāties, kādu ietekmi uz kontrabandas cigaretēm atstāj slēpšana oglēs, saldētavās vai, vēl trakāk, minerālmēslu vai ķimikāliju kravās.

Kontrabandas organizatori dzīvo ļoti pārtikušu dzīvi – viņiem ir dārgas villas, luksusa klases automašīnas un milzīgi finanšu līdzekļi. Un bieži vien organizatori nemaz nav Latvijā, bet savu melno biznesu pārvalda attālināti. Pēc tam, kad vilciens ar akmeņogļu kravu šķērsoja robežu, gadījumā, ja slēpņi netika atklāti, organizatori deva norādes saviem vietējiem rokaspuišiem kāpt uz vilciena un noteiktā vietā mest zemē kontrabandas cigarešu pakas, kuras jau sagaidīja citi shēmas dalībnieki.

Vietas, kur Latvijā kontrabandas krava tika izmesta no vilciena, regulāri tika mainītas aptuveni 150 kilometrus garā posmā. Tiesībsargi šo noziegumu atklāja un shēmas dalībniekus aizturēja pēc ilgstoša un ļoti rūpīga darba. Ogļu kravas un kontrabandas cigarešu slēpņi joprojām ir muitas amatpersonu darba ikdiena. Lai atvieglotu šo noziegumu atklāšanu, svarīga ir gan infrastruktūras sakārtošana, gan skeneri un dārga tehnika. Protams, ka par visām atklātajām kontrabandas cigarešu transportēšanas metodēm un noziedznieku izmantotajām tehnoloģijām likumsargi nestāsta – tas tāpēc, lai nerosinātu citu kontrabandas grupējumu iztēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!