Foto: Publicitātes attēls
"Stop kontrabanda!" rubrikas aptaujātās Latvijas slavenības pauž noraidošu attieksmi pret kontrabandas preču patēriņu, vienlaikus pieļaujot, ka tieši ekonomiskā situācija valstī daudzus pamudina pirkt "kreisās" cigaretes vai alkoholu vai pat iesaistīties kontrabandas preču izplatīšanā.

Kontrabanda ir slikta vairāku iemeslu dēļ, uzver aptaujātās slavenības. Pirmkārt, tiek kaitēts valstij, jo netiek samaksāti nodokļi, kas nodrošina valsts sniegtos pakalpojumus, kurus mēs paši un mūsu bērni izmanto, piemēram, izglītība, veselības aprūpe. Otrkārt, kontrabandas preču patērēšana apdraud veselību un, iespējams, pat dzīvību, jo šīs preces ražotājiem un virzītājiem svarīga ir tikai peļņa, nevis apmierināts klients.

Diemžēl ne reiz vien mediji ir ziņojuši par gadījumiem, kad "točkās" iegādāta alkohola lietošanas iznākums bijis letāls. Tāpat ir skaidrs, ka veselībai bīstamāk ir kūpināt nezināmas izcelsmes smēķus, kas nelegāli, bieži vien akmeņoglēs ieraktas, nelegāli ievestas Latvijā vai arī tepat kādā vārtrūmē saražotas. Ne narkologi, ne likumsargi nespēj pateikt, cik lielā mērā šāda kontrabandas prece atbilst elementārām kvalitātes prasībām.

Treškārt, kontrabanda ir slikta, jo tas ir sava veida spogulis ekonomiskajai situācijai valstī, īpaši jau reģionos un pierobežā, kur bezdarba līmenis ir augsts, daļa iedzīvotāju ir devušies laimes meklējumos uz kādu no ārvalstīm, bet atlikušie ir spiesti meklēt izdzīvošanas iespējas. Šādā situācijā cilvēki pērk kontrabandas degvielu, lai ietaupītu, vai, vēl ļaunāk, pat iesaistās kontrabandas preču izplatīšanā un tirdzniecībā.

"Ne jau no labas dzīves cilvēki pērk kontrabandas cigaretes, alkoholu vai degvielu – ja viss būtu skaisti un rožaini, tad jau pirktu veikalā ar akcīzes marku, bet dzīve piespiež rīkoties savādāk," norāda kāds mūziķis. Viņš turpina: "Godīgi sakot, savā dzīvē ar kontrabandu neesmu saskāries. Neesmu ne dzēris kreiso alkoholu, ne pīpējis kontrabandas cigaretes, ne vilcis mugurā viltotu zīmolu drēbes."

Iepriekš jau ziņots, ka pētījumi par sabiedrības zināšanām un attieksmi pret kontrabandu atklājuši šokējošus datus, piemēram, katrs piektais Latvijas iedzīvotājs atzinis, ka pēdējā gada laikā pats pircis kontrabandas cigaretes, benzīnu vai alkoholu vai arī zina, ka tā rīkojies kāds no viņa pašiem tuvākajiem cilvēkiem. Arī vairākiem sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kuri nevēlējās, lai viņu vārds tiktu pieminēts, uzdevām šo jautājumu, bet atbildes atšķīrās.

Arī kāda TV seja uzsver, ka nezina draugus, kas pēdējā gada laikā būtu pirkuši kontrabandas cigaretes, benzīnu vai alkoholu, un arī pats nekad nav pircis. "Pret kontrabandu man ir noraidoša attieksme. Zinot tos stāstus ar bēdīgiem iznākumiem un visas tās ķīmijas, kas var būt kreisajā precē, mana nostāja ir – "Nē, nevajag un viss!""

Vienlaikus slavenības atzīst, ka viņu zināšanas par kontrabandas problemātiku krasi neatšķiras no jebkura indivīda, kam ar to nav īpašas saistības, tāpēc arī nevēlas, lai publikācijā tiktu pieminēti viņu vārdi. Aptaujātie aicina iedzīvotājus apturēt kontrabandu, nepērkot to: "Pirmajā brīdī šķiet, ka ietaupi, bet patiesībā pats sevi aplaupi."

Kā jau vēstīts, sociālās kampaņas "STOP kontrabanda!", kas vienlaikus norit visās trīs Baltijas valstīs, mērķis ir mazināt sabiedrības augsto iecietību pret kontrabandas precēm. Kampaņas aicinās iedzīvotājus arī ziņot par kontrabandas preču, tajā skaitā cigarešu, tirdzniecības vietām, zvanot uz Valsts Ieņēmumu dienesta diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv, vai Valsts policijai, apmeklējot tās interneta mājaslapu www.ic.iem.gov.lv/gis2/.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!