Foto: Shutterstock

Tuvākajās dienās saistībā ar gaidāmajiem Ziemassvētkiem Rīgā būs pieejami tik daudz pasākumu, ka noteikti var apmulst. Ja tavā ģimenē ir bērni, noteikti aptūtai vēlamāk izmantot kultūras pasākumus, nevis klejot pa veikaliem. Piedāvājam mazo ceļvedi brīvdienām un ne tikai.

Sestdiena, 13.decembris

Plkst.14 Rīgas Kultūras centra "Iļģuciems" Lielajā zālē notiks Ziemassvētku koncerts "Ar mīlestības dzirkstelīti". Koncertā piedalīsies Rīgas Kultūras centra "Iļģuciems" bērnu kolektīvi "Mārīte" un "Zabava", kā arī bērnu vokālais ansamblis "Ildzēni". Koncertprogrammā bērnu kolektīvu dalībnieki ar prieku rādīs gada laikā iemācītās prasmes ne tikai savām ģimenēm, bet ikvienam koncerta apmeklētājam. Koncertu vadīs Pepija Garzeķe, kuras lomā būs iejutusies Jūrmalas teātra aktrise Dace Umbraško. Ieeja koncertā bez maksas.

Plkst.12 Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) notiks pasākums bērniem "Ziemas saulgriežus gaidot". Muzejs aicina uz cikla "Muzejs ģimenei" nodarbību bērniem un vecākiem. Tā notiks LNVM ekspozīcijas un izstāžu telpās Brīvības bulvārī 32.

Decembrī dienas sarūk pavisam īsas, ātri iestājas tumsa. Mūsdienās rudens un ziemas vakarus gan pilsētās, gan laukos pavadām dažādi, tomēr neiztiekam bez elektriskā apgaismojuma un daudziem "palīglīdzekļiem" – datora, telefona, televizora vai vismaz radio.

Pirms 100 gadiem un vēl tālākā senatnē tumšajā laikā ļaudis lielākoties uzturējās mājās – ģimenes un saimes lokā. Nodarbībā "Ziemas saulgriežus gaidot" mazie un lielie uzzinās, kā latviešu zemnieki, apdarījuši lielos rudens darbus, savās sētās aizvadīja garos un tumšos vakarus.
Kopā ar apmeklētājiem muzeja ekspozīcijā tiks uzburta vakarēšanas aina, kurā katram tiks iedalīta sava loma un savs darāmais. Bērni un arī pieaugušie varēs iesaistīties dažādās nodarbēs – tīt dzijas kamolus, zīmēt rakstainus cimdus un zeķes, vērot, kā no koka pagales top putras karote, gatavot rotājumus no zeltainiem salmiem, brūnām niedrēm un košiem dzijas pavedieniem, minēt mīklas un mācīties tautas dziesmas.

Tā būs iespēja piedzīvot īstu tradicionālās vakarēšanas rituālu. Maksa par līdzdalību cikla "Muzejs ģimenei" pasākumā - 3,56 EUR (neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita).

Pirmdien, 15.decembrī

Eiropas Savienības (ES) mājā no plkst.17.30 līdz 19.30 notiks radošā darbnīca, kurā ikvienam interesentam būs iespēja iepazīties ar Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām Itālijā. Pasākums notiks ES mājā, Aspazijas bulvārī 28, 1.stāvā.

Darbnīcā itālis Marko Kolombo, kurš jau kādu laiku dzīvo Latvijā un vada itāļu valodas un kultūras kursus, stāstīs, kādas ir Ziemassvētku gaidīšanas un svinēšanas tradīcijas saulainajos Eiropas dienvidos – Itālijā. Uzburot svētku sajūtu, Marko spēlēs ģitāru un dziedās. Turpinājumā darbnīcas dalībniekiem būs iespēja no pastas veidot eglīšu rotājumus, kā arī spēlēt tradicionālās itāļu Ziemassvētku spēles. Pasākumā gaidīti gan pieaugušie, gan bērni.

Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties jau iepriekš, rakstot uz e-pasta adresi esmaja@esmaja.lv vai zvanot pa tālruni 67085445. Visi pasākumi ES mājā ir bezmaksas.

Trešdien, 17.decembrī un svētdien, 21.decembrī

Plkst. 18.30 un 21. decembrī plkst.12 un plkst.15 Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" notiks koncertuzvedums "Gribas drusku pablēņoties! Ziemassvētkos "Ziemeļblāzmā"". Tajā piedalīsies Rīgas Doma Kora skolas meiteņu koris "Tiara" diriģentes Airas Birziņas vadībā. Koncertprogrammā dziesmas no populārām latviešu animācijas filmām, kā arī fragmenti no jau vairāku paaudžu bērnu iemīļotām multfilmām, tostarp, "Kabata", "Laimes Lācis", "Zelta sietiņš", "Sēd uz sliekšņa pasaciņa", "Miega vilcieniņš", "Zaķīšu pirtiņa" un "Pirms aizmieg ūdeņi visi". Pēc koncerta mazos apmeklētājus gaidīs Ziemassvētku vecītis un rotaļnieki, aicinot kopīgi dancot un iet rotaļās. Ieeja pasākumā bez maksas.

Sestdien, 20.decembrī

Plkst.12 Rīgas kultūras un atpūtas centrā "Imanta" notiks muzikāls Ziemassvētku uzvedums bērniem "Vai Pūcītei aste ziedēs?". Uzvedumā piedalīsies Pupuķis, Pūcīte un Vārna, līdz ar viņiem dažādos meža iemītnieku tēlos iejutīsies deju studijas "Mazais Andžiņš" dalībnieki un bērnu vokālā ansambļa "Tu un Es" dziedātāji. Noslēgumā mazajiem koncerta apmeklētājiem būs iespēja tikties ar Ziemassvētku vecīti un piedalīties dažādās rotaļās.

Uzvedumā "Vai Pūcītei aste ziedēs?" stāsts būs par putniņu piedzīvojumiem īsi pirms Ziemassvētkiem. Pupuķis (Latvijas gada putns 2014), kurš ziemā parasti dodas uz siltajām zemēm, vēl nekad nav svinējis Ziemassvētkus un nav redzējis arī Ziemassvētku vecīti. Kopā ar labāko draudzeni Pūcīti, abi putniņi gatavojas Ziemassvētkiem, taču iejaucas nejaukā Melnā Vārna. Vai Pupuķim izdosies satikt Ziemassvētku vecīti – to varēs uzzināt ikviens pasākuma apmeklējās. Ieejas maksa pasākumā EUR 4.00.

Svētdien, 21.decembrī

Sagaidot Jauno gadu, mēs tradicionāli ievēlamies vēlēšanās, tāpēc muzeja "Cepures pasaule" feja piedāvā bērniem un pieaugušajiem jau laicīgi sagatavoties Jaunā gada sagaidīšanai un sagatavot arī savu vēlēšanos, tikai nedaudz savādākā, īpašākā formā. Bērni ar vecākiem aicināti uz leļļu darbnīcu, kur, saskaņā ar senu slāvu tradīciju, bērni darinās lellītes - šīs lellītes būs pašu miniatūrās kopijas, kas sevī glabās katra bērna karstāko vēlēšanos 2015.gadam. Lellīte ikvienā mājā būs kā atgādinājums par vēlēšanos, tādejādi tā noteikti piepildīsies!

Radošā darbnīca notiks muzejā "Cepures pasaule" plkst.12. Dalības maksa bērniem 6 eiro, pieaugušajiem 2,5 eiro, bet tiem pieaugušajiem, kas nāks ar diviem vai vairāk bērniem, ieeja par brīvu. Lūgums iepriekš pierakstīties, sūtot e-pastu ar savu telefonu un bērnu skaitu uz adresi: info@worldhat.net. Vietu skaits ierobežots. Muzejs atrodas Vīlandes ielā 7-12, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!