Foto: PantherMedia/Scanpix
Ir uzskats, ka dzirkstošā vīna radīšanas metodi izgudroja jau senie romieši, tomēr 17. gadsimta beigās Šampaņas mūkam Pjēram Perinjonam izdevās radīt dzērienu, kuru pats pirmo reizi nobaudot, viņš esot izsaucies: "Es sagaršoju zvaigznes!" Tā piedzima šampanietis. Jau daudzus gadus šis dzēriens tiek uzskatīts par svarīgu Vecgada vakara, kā arī citu svinību sastāvdaļu, svētku prieka un jautrības atmosfēras radītāju. Uzzini, kā pareizi atvērt šampanieti, kā to vislabāk izgaršot, un kā, raugoties korķa lidojumā un burbuļu virtenēs, pareģot nākotni.

Kā pasniegt šampanieti?

Šampanietis ir jāpasniedz atdzesēts. Ideālā temperatūra ir no +6 oC līdz –9 oC, vēsāks šampanietis neatklās visas garšas nianses. Eksperti neatvērtu pudeli iesaka ievietot dzesēšanas traukā, kas līdz pusei piepildīts ar ledu un ūdeni, uz apmēram 20 līdz 30 minūtēm. Ledusskapī šampanietis jāatdzesē aptuveni trīs līdz četras stundas. Šampanieti nedrīkst atdzesēt saldētavā, jo lielais spiediens pudeli var uzspridzināt.

Šampanietis jāpasniedz garenās un šaurās tulpes formas glāzēs, jo tādās glāzēs ilgāk notiek burbuļošana, saglabājas svaigums un aromāts. Šampanietim nav pieņemts pievienot ledus gabaliņus.

Kā atvērt šampanieti?

Pirms atvēršanas pudeli vairākkārt apgroza, lai pudelē būtu vienmērīga temperatūra. Noņem folijas kārtiņu, tad metāliskās stieples ietvaru, korķi līdz pudeles atvēršanas brīdim pietur ar īkšķi. Šampanieša pudeli atver, turot to 45o leņķī pret sevi.

Atvēršanas procesā korķis nav jāgriež ar roku, bet gan, korķi stingri pieturot, jāpagriež pudele. Nav ieteicams pudeli atvērt ar troksni un šļakatām. Tiek uzskatīts, ka, klusi atverot pudeli, gāzes pūslīši labāk saglabājas.

Šampanieti glāzēs iepilda lēnām, virzot strūklu pret slīpi novietoto glāzes malu, lai dzēriens pārāk neputotu. Glāzi piepilda divos piegājienos, apmēram ¾. Kad šampanietis ieliets glāzē, tas sāk burbuļot. Labs šampanietis glāzē var burbuļot vairākas stundas, izcili dzērieni – pat desmit stundas.

Kā baudīt šampanieti?

Šampanieti nevajag izdzert vienā rāvienā, ir pieņemts vērot un priecāties par burbuļošanu, līdzīgi kā par uguni kamīnā. Nav ieteicams dzert šampanieti tad, ja nesen uzkrāsotas lūpas – lūpukrāsas sastāvā mēdz būt vielas, kas neitralizē visas vērtīgās un smalkās šampanieša garšas īpašības.

Kā turēt šampanieša glāzi?

Glāze jātur pie pamatnes vai kājiņas. Nevajadzētu ar plaukstu apņemt glāzes augšējo daļu – tas nav konjaks, kuru vēlams sasildīt plaukstā, lai tas būtu vēl aromātiskāks.

Ko vēsta šampanieša korķis?

Brīdī kad pulkstenis sit divpadsmito stundu un tiek atkorķētas šampanieša pudele, jāpievērš uzmanība pudeles korķim. Vērojot, kā korķis izsprāgst no pudeles, iespējams paredzēt, kāds būs nākamais gads:

Ja korķis no pudeles kakliņa izslīd rāmi un šampanietis neizlaistās, gads savāritējumā būs mierīgs un vienmērīgs;

Ja korķis iznāk ārā rāmi, bet šampanieša putas tomēr izšļakstās, vai korķis izšaujas gaisā, bet šampanietis neizlīst, gads kopumā būs mierīgs un rāms, taču no negaidītiem pārsteigumiem laiku pa laikam neizsprukt;

Ja korķis izšaujas griestos un šampanietis bagātīgi plūst no pudeles kakliņa, gads būs nemierīgs un bagāts gar ar patīkamiem, gan nepatīkamiem atgadījumiem.

Ko pareģo šampanieša burbuļi?

Kad šampanietis jau ieliets glāzē, pirms saskandināšanas un laimes vēlēšanas jāskatās, ko stāsta glāzē dejojošie dzēriena burbuļi:

Ja burbulīši no glāzes vidus šaujas augšā taisnā līnijā, gaidāma laime

Vairākas paralēli skrienoša tērcītes - interesanta iepazīšanās;

Tērcītes, kas paceļas augšup ar atšķirīgu ātrumu, liecina, ka jaunajā gadā būs daudz neaizmirstamu notikumu;

Ja burbulīši pielipuši pie glāzes sieniņām un nemaz nedomā atrauties, stiprināsies draudzības saites un uzlabosies attiecības ar radiniekiem;

Gara burbuļu ķēdīte, kas lenām ceļas augšup, vēsta par nepieciešamību pievērst lielāku uzmanību sev tuvajiem cilvēkiem;

Burbuļu līnija, kas nenonāk līdz pašai glāzes augšai, bet apraujas kaut kur pa visu, liecina, ka attiecībās ar citiem jāievēro piesardzība;

Vairākas krusteniskas līnijas, kas veido spirāli, ziņo par mīlas dēku;

Skaidra, no lieliem burbuļiem izveidojusies līnija paredz labu finansiālo stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!