Uzbur svētkus!
Kā paša spēkiem izgatavot skaistu galda dekoru

Teksts: Līga Švāne

Foto: Viesturs Radovics

Daudzi noteikti piekritīs, ka gatavošanās svētkiem bieži vien ir satraucošāka un pat interesantāka par pašu svētku svinēšanu. Dekoru un rotājumu darināšana ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ne tikai uzburt maģisku sajūtu telpās, bet radošajā procesā uz brīdi arī atpūtināt domas no pirmssvētku skrējiena un daudzajiem darbiņiem, kas vēl jāpagūst. Floriste, svētku un telpu dekoratore Ieva Gražule dalās ar praktiskiem padomiem un ieteikumiem, kā paša spēkiem izgatavot skaistu galda rotājumu – miniatūru eglīti, kas iepriecinās gan pašu, gan arī gaidāmos ciemiņus.
Kas šogad modē?
Tāpat kā apģērbu un apavu mode, arī telpu noformējuma un dekoru tendences ir mainīgas. Kā stāsta Ieva, šogad īpaši aktuālas ir tumšās krāsas. Interesanti, ka tieši melnā krāsa svētku rotājumos kļūst arvien populārāka.

"Šobrīd ir tā – jo tumšāk, jo labāk. Vainagos tiek iestrādātas melnas, pelēcīgi tumšas sveces. Melnas sveces ļoti labi sader ar sarkano krāsu – sūnu vainags ar sarkanām un melnām svecēm izskatās ļoti svinīgi un skaisti. Izcils un ļoti skaists dekors ir melnais eikalipts, kas ļoti labi izskatās dažādās kompozīcijās. Tāpat arī populāras kļūst melnas lentes. Ja runājam tieši par lentēm, tad šobrīd aktuālas ir auduma lentes – gan samta, gan plānas un ar skarainām malām. Šobrīd moderni ir aptīt lentīti arī ap svecēm," stāsta Ieva.
Kur pasmelties iedvesmu svētku dekorācijām? Jau sen pagājuši laiki, kad idejas tika meklētas žurnālos. Šobrīd par iedvesmas avotu primāri kalpo sociālie mediji – "Pinterest", "Instagram" un citi sociālie tīkli, kuros interesējošo var vienkārši un ērti atrast, izmantojot atslēgas vārdus.
Kā dekorēt galdu?
"Galda kultūra un līdz ar to arī dekorācijas laika gaitā mainās. Ēdieni arvien biežāk arī mājās īpašos notikumos un svētkos tiek pasniegti nelielās porcijās, bet vairākās kārtās. Tas nozīmē, ka dekorācijas var aizņemt lielāku galda daļu. Ēdienu var gan servēt, gan arī izveidot atsevišķu galdu, pie kura viesi var doties papildināt savu šķīvi un tad atgriezties pie svētku galda, kur iespējams maltīti izbaudīt skaistā vidē ar dažādām dekorācijām," stāsta Ieva.

Ņem vērā! Veidojot galda izkārtojumu, dekoriem nevajadzētu būt pārlieku augstiem, lai tie netraucē cilvēkiem pretējās galda pusēs komunicēt. Izņēmums ir garas, šauras sveces. Modē ir bagātīgs galda izkārtojums – ar svecēm, dažādiem audumiem, dekoriem, traukiem, salvetēm un vāzēm. Praktisks ieteikums – aizkaru var izmantot kā lielisku galda dekoru.
Galda dekors – svētku eglīte
Daži ieteikumi eglītes veidošanas procesā:

  1. lentītes vienmēr griež slīpi, lai griezums veidotos glīts un nespurotos;
  2. atlasa lentēm vēlams apdedzināt galus, lai tās neirtu;
  3. dekoriem vēlams būt saskaņā, lai nav tā, ka kāds izlec un izceļas uz pārējo fona;
  4. lai pasargātu pirkstus no spiediena, kas veidojas, spraužot oāzē dekorus, var izmantot uzpirksteni vai aptiekā nopērkamo leikoplastu.
Nepieciešams
  • priežu, kadiķu vai citu skujkoku zari pēc izvēles;
  • oāze mitrajām kompozīcijām (nopērkama gan floristikas veikalos, gan saimniecības preču veikalos);
  • bļodiņa, kur ievietot oāzi;
  • dažādi dekori pēc paša gaumes un izvēles (bumbiņas, kaltētas citrusaugļu šķēlītes, lentītes, aizkaru skariņas utt.);
  • "pini" jeb skavas, ar ko nostiprināt rotājumus (var izmantot arī metāla stiepli vai izlīdzēties ar parastajām matadatām);
  • šķēres zariņu griešanai un īsināšanai;
  • nazis oāzes formas veidošanai;
  • cimdi – pēc izvēles.
Dekora veidošana sākas ar oāzes mērcēšanu ūdenī. Ieva iesaka to likt ar ūdeni piepildītā izlietnē vai lielā bļodā, ļaut tai pašai piesūkties ar ūdeni, līdz nogrimst. Oāzi nekādā gadījumā nedrīkst stumt ūdenī – šādi darot, tā no ārpuses būs mitra, bet vidū joprojām sausa. "Ja ir vēlme, kompozīcijai pēc tam katru dienu var uzliet pa drusciņai ūdens, lai tā saglabājas svaiga, taču skujas oāzē ļoti skaisti arī izžūst, ja tā netiek laistīta. Oāze kā darbarīks ir izcila – tā brīnišķīgi saglabā mitrumu un der gan svaigajiem ziediem, gan arī sauso ziedu kompozīcijām (šajā gadījumā oāze netiek mērcēta ūdenī)," tā dekoratore.

Pēc tam ar ūdeni piesūcināto oāzi, izmantojot tam paredzētu fiksatoru, ievieto traukā. Tad ar nazi oāzi apgriež konusam līdzīgā formā, taču jāņem vērā, ka tās augšpusi nedrīkst apgriezt pārāk šauru vai spicu. "Ja oāzi stiprina koka vai metāla traukā, vēlams tajā ieklāt plastmasas maisiņu, lai mitrā oāze ar laiku nesabojātu trauku,” padomu dod Ieva.
Nākamais solis ir eglītes veidošana. Zarus sagriež nelielos gabalos, kātu galiņus attīra no skujām un sprauž oāzē, pamazām veidojot egles formu. Apakšpusē liek garākos zariņus, augstāk – nedaudz īsākus.
Svarīgi!
Zarus nedrīkst lauzt, tā vietā jāizmanto šķēres. Griezumam ir jābūt slīpam, un pēc tam, kad kātiņš ir attīrīts no skujām, tas vēlreiz slīpi jāapgriež. Zariņus oāzē sprauž slīpā veidā, tuvāk galotnei – vairs ne tik slīpi. Savukārt galotnē zariņus sprauž taisni.
"Garākos zariņus liekam apakšā, īsākos augstāk. Pamazām veidojam egles formu, bet netaisām kārtojumu pārāk blīvu. Nav arī vēlams zariņus raustīt iekšā un ārā – ja zariņu izrauj, to nevajadzētu mēģināt ielikt iepriekšējā caurumiņā – tas jāpārsprauž citā vietā," padomos dalās dekoratore.
Ņem vērā!
Kad eglīte ir gatava, nolej lieko šķidrumu, kas būs sakrājies apakšā esošajā bļodiņā
Sākam dekorēt! Dekorē pēc saviem ieskatiem un gaumes. Būtiski saprast, kādas krāsas vēlies iekļaut dekoros, un vari tos arī pieskaņot galda klājumam. Bumbiņas, lentītes, žāvētas citrusaugļu šķēlītes – ļauj vaļu iztēlei. Dekorus piestiprini ar skaviņām (pēc skata atgādina matadatas), tādējādi varēsi tos nākamgad izmantot atkārtoti.
Vai zināji?
Ja agrāk daudzas kompozīcijas tika veidotas, izmantojot līmes pistoli, tagad priekšroka tiek dota skavām, jo tās, pretēji sakarsētai līmei, nebojā materiālus.
"Liekot dekorus eglītē, nav vienas sistēmas, kas obligāti jāievēro. Tiesa, floristikā parasti runā, ka visu kārtot simetriski nav labais tonis. Labāk dekorus izkārtot arī nelielās grupās pa diviem trim blakus, lai kārtojums veidojas glīts, gaumīgs, nevis izskatās kā izsvaidītas pumpiņas," iesaka Ieva.
Kad eglīte izrotāta, gatavo dekoru novieto uz galda, palodzes vai jebkur citur, kur tas iederas, labi izskatās un priecē acis.
Dabisks vai mākslīgs?
Katrs no mums noteikti ir nonācis situācijā, kad grūti izlemt – doties uz mežu pēc dabas veltēm vai tomēr uz tuvāko saimniecības preču veikalu pēc kaut kā mākslīga. Lai gan mākslīgajiem materiāliem ir savi plusi, ne vienmēr tie attaisno cerības. Izvēloties mākslīgos materiālus, būtiski ir pievērst uzmanību to kvalitātei. Nevajadzētu tērēt naudu par nekvalitatīviem materiāliem, kas burtiski ož pēc plastmasas. Tāpat arī jābūt ļoti uzmanīgiem, izvēloties mākslīgo Ziemassvētku egli. Jāņem vērā, ka kvalitatīva mākslīgā egle būs dārga, taču tā ne tikai ilgi kalpos, bet arī labi izskatīsies – gluži kā īsta egle. Atšķirība no dabiskās egles nebūs redzama, bet jūtama, to aptaustot. Savukārt, ja ir vēlme izmantot dabiskos materiālus, mežs nav vienīgā vieta, kur doties tos meklēt. Arī jūrmalā un ezermalā iespējams atrast dažādus dārgumus – niedres, izskalotus kokus, akmeņus, gliemežvākus un citus noderīgus niekus.

"Man pašai ļoti patīk dabīgi materiāli. Labprāt arī dodos uz mežu un pati tos vācu – gan pelēkās sūnas, gan skujas. Man patīk arī kaltēti dabīgie materiāli, kas arī, starp citu, ir viena no šī brīža aktualitātēm. Savukārt, ja tiek izmantoti mākslīgie materiāli, tiem ir jābūt kvalitatīviem. Kvalitāte ir pats, pats būtiskākais. Protams, ar mākslīgajiem materiāliem arī ir vieglāk strādāt. Piemēram, vasarā, dekorējot kāzas vai kādu pasākumu, nav jāuztraucas, ka viss novītīs. Katrā ziņā svarīgi ir atrast materiālus, ar kuriem pašam vislabāk patīk strādāt. Ja jāizvēlas starp dabisko un mākslīgo, manuprāt, svarīgākais ir atrast līdzsvaru," stāsta Ieva.
Noderīgi un praktiski padomi un pieredzes stāsti, kā uzburt svētku sajūtu sev un tuvākajiem – lasi projektā "Svētku maģija".
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Sabīne Košeļeva, Līga Švāne
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Natālija Šindikova, Ralfs Eglītis
FOTO
Agris Semēvics, Viesturs Radovics
Projektu vadība
Ēriks Radželis
Mediju komunikācijas ekspertS
Laura Šteinberga
IZSTRĀDE
Artis Rozenlauks