Foto: Pixabay

Eiropas Komisija šodien ierosināja atjaunināt ES patērētāju tiesību aizsardzības noteikumus, lai dotu patērētājiem iespējas virzīties uz zaļo pārkārtošanos, informē EK Preses nodaļa.

Atjauninātie noteikumi nodrošinās, ka patērētāji, iegādājoties ražojumus, var izdarīt apzinātu un videi draudzīgu izvēli. Patērētājiem būs tiesības zināt, cik ilgi ražojums lietojams un kā un vai vispār to var salabot. Turklāt noteikumi stiprinās patērētāju aizsardzību pret neuzticamiem vai nepatiesiem vidiskuma apgalvojumiem, aizliedzot zaļmaldināšanu un praksi, kas maldina patērētājus par ražojuma ilgizturību.

Komisija ierosina grozīt Patērētāju tiesību direktīvu, lai uzliktu tirgotājiem pienākumu sniegt patērētājiem informāciju par ražojumu ilgizturību un remontējamību.

Noteikts, ka patērētāji ir jāinformē par ražojumu garantēto ilgizturību. Ja patēriņa preces ražotājs piedāvā ilgizturības komercgarantiju, kas ir ilgāka nekā divus gadus, pārdevējam šī informācija jāsniedz patērētājam. Attiecībā uz enerģiju patērējošām precēm pārdevējam ir jāinformē patērētāji arī tad, ja ražotājs nav sniedzis nekādu informāciju par ilgizturības komercgarantiju.

Tāpat pārdevējam jāsniedz arī attiecīga informācija par remontu, piemēram, remontējamības rādītājs (attiecīgā gadījumā) vai ražotāja sniegta cita būtiska remonta informācija, piemēram, rezerves daļu pieejamība vai remonta rokasgrāmata. Attiecībā uz viedierīcēm un digitālo saturu un pakalpojumiem patērētājs ir jāinformē arī par programmatūras atjauninājumiem, ko nodrošina ražotājs.

Komisija turklāt ierosina vairākus grozījumus Negodīgas komercprakses direktīvā (NKPD). Pirmkārt, to ražojumu īpašību saraksts, par kurām tirgotājs nedrīkst sniegt patērētājiem maldinošu informāciju, ir paplašināts, iekļaujot tajā vidisko vai sociālo ietekmi, kā arī ilgizturību un remontējamību. Otrkārt, tiek pievienota jauna prakse, kas tiek uzskatīta par maldinošu pēc katra atsevišķa gadījuma novērtēšanas, piemēram, ar nākamības vidisko sniegumu saistīta vidiskuma apgalvojuma izteikšana, ja tas neietver skaidras, objektīvas un pārbaudāmas saistības un mērķrādītājus un neatkarīgu uzraudzības sistēmu.

Visbeidzot, Negodīgas komercprakses direktīvas grozījumi papildina ar jaunu praksi pašreizējo aizliegto negodīgas komercprakses veidu sarakstu, tā saukto "melno sarakstu". Jaunā prakse cita starpā ietvers:

• neinformēšanu par elementiem, kas ieviesti, lai ierobežotu ilgizturību, piemēram, par programmatūru, kas pēc noteikta laika aptur preces darbību vai samazina tās funkcionalitāti;

• vispārīgu, nekonkrētu vidiskuma apgalvojumu sniegšanu, ja nav iespējams pierādīt ražojuma vai tirgotāja izcilo vidisko sniegumu. Šādu vispārīgu vidiskuma apgalvojumu piemēri ir "videi draudzīgi", "eko" vai "zaļi", kas kļūdaini liek domāt vai rada iespaidu par izcilu vidisku sniegumu;

• vidiskuma apgalvojuma izteikšanu attiecībā uz visu ražojumu, ja tas faktiski attiecas tikai uz konkrētu ražojuma aspektu;

• tāda brīvprātīga ilgtspējas marķējuma uzlikšanu, kura pamatā nav trešās personas verifikācijas shēmas vai kuru nav noteikušas publiskās iestādes;

• neinformēšana par to, ka preces funkcionalitāte būs ierobežota, ja tiks izmantoti palīgmateriāli, rezerves daļas vai piederumi, ko nav nodrošinājis sākotnējais ražotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!